Анализе

Срби Илирије

Пише:Драгиша Шоћ, хаџија

 

Много прије римских освајања и запоседања Хелма ( Балкана) Срби су живјели на тим просторима! Када се погледају топоними све постаје јасније! Рецимо Сердика је Софија, Сард је Скадар, а Скодра је Скрадин.

Сераљево је Сарајево, а Сербиново Загреб. Србица је у Грчкој на ријеци Бистрици, а имамо још двије у данашњој Македонији, потом Сербион или Сермион је Сремска Митровица.

Читав планински појас од Дурмитора до Старог Влаха и Шар-Планине се у геокартама тог периода назива Срске Планине! Британска историографија повезује најезду Дорјанаса повратком Хераклића, српске династије из 1105 године прије Христа.

Грци су српског цара Серба Макаридова звали Херакле и приписивали му чудесне и надљудске особине! Такође, сви антички писци тврде за Дорјане да су Илири! По Страбону Македонија је област која се граничи на истоку ријеком Марицом, а на западу Јадранским морем.

На сјеверу су јој границе биле српске планине, а на југу је обухватала и планину Олимп. Све ово потврђују и многе историографске карте, које су у разним периодима исцртавали многи истраживачи историје и научници који су представљали врх историјске мисли и дјела свог времена.

Те карте су показивале територије и друштвена кретања од око 4 миленијума прије Христа па све до краја седмог вијека нове ере. Наравно да их не могу овдје изнијети, али свако ко имало има интересовања за историографију може их лако наћи и видјети! Такође Страбон помиње Србе као народ Илирије од Јадранског мора до Паноније, а за планину Динару јасно и недвосмислено каже српска планина.

У Херодотово вријеме Венети (Срби) су били Илири који су јасно истицали да су са Хелма. Римски историчар Апије из првог вијека нове ере каже „да су најславнија илирска племена Трибали“. Слично и стотинак година послије њега каже и Дион Касије, римски историчар, који у својим списима увијек говори Срби Илирије!

Сама провинција Илирикум је у почетку била у област од ријеке Неретве до Бојане, али каснијим освајањима они су је проширили све до Дунава, јер су свуда живјела племена која су говорила истим језиком, те је било нормално да су припадали истом народу.

Илири се помињу код разних античких писаца од 7 вијека прије Христа. Говорим о писцима из античких времена, јер је нормално да ранијих списа није било, а ако их је и неко некада негдје записао, сигурно нису могли бити сачувани, јер је технолошки ниво људи онемогућавао тако нешто, али зато многи артефакти који се и до данашњег дана проналазе на овим територијама потврђују ово.

Славни Шафарик закључује да су:“Илирски Срби и Лужички Срби наслиједили своја имена из прастарих времена када су садашња словенска племена била уједињена под заједничким именом- Срби“. Такође додаје да су сви говорили једним јединим заједничким језиком из којег се постепено кроз дуга кретања и дуго времена постепено развило дванаест језика.

Нестор Часни Кијевски сматра да су Руси поријеклом Срби из Илирије са Хелма. Иначе, Илир је било име и синоним за Србе све до краја 19 вијека!

Француз Сипријан Робер каже да је Дунав српска ријека јер су Срби много прије наводне велике сеобе народа живјели на подручју око ријеке Дунав, у Панонији све до Црног мора, а на југу у Мезији све до Јадранског мора Римљани су тек пред сам крај трећег вијека прије Христа дошли на Халм и следећих сто година у њиховим списима и говорима никад нису помињали Илире, кад је требало означити становнике или људе, него увијек изричито су говорили да ратују против Срба.

То потврђује и поменути Сипријан Робер који иричито тврди :“Срби су најстарији међу Словенима и они су преци свих Словена. Српска племена са Хелма склапају савез са Јулијем Цезаром који је био из племена Јула које је живело јужно и источно од Наисуса ( Ниша), а који су били поријеклом Дардани.

Тако се период савеза са Римљанима отприлике поклапа са почетком нове ере и од тада почиње доминација Срба у Римском Царству! То је и начин да се објасни откуда толико императора, трибуна и цезара у империји која је била цивилизовани врх тада познатог свијета.

 

(аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће „Јерусалим“ из Бара)

ИЗВОР: http://www.barskiportal.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B5/%D1%88%D0%BE%D1%9B-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%88%D0%B0.php

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.