Анализе

ВЛАДИКА ИРИНЕЈ (ДОБРИЈЕВИЋ) – Образовани племић или слободни зидар?

На Вашем сајту (novinar.de – БГ) сам међу коментарима читалаца прочитао и занимљиву претпоставку да нам преосвећене владике у данашњим временима постављају стране обавештајне службе и осведочени српски непријатељи.

Мени ова теорија делује занимљиво и не без основа. Не знам за остале владике, али метеорски успешна црквена каријера у САД рођеног владике аустралијско новозеландског Иринеја Добријевића се савршено уклапа у претпоставке о утицају страних држава на избор епископа.

Кандидат за монаха прво треба да проведе део живота као искушеник, што обично траје од 3 до 5 година (најдуже на Светој гори), онда постаје јерођакон, а најчешце (ако је амбициозан) за 5 до 8 година бива унапређен и у чин јеромонаха. Овај период од просечно 10-так година владика Иринеј (Мирко) Добријевић је прошао за 9 (словима девет) дана или 216 сати : 

Монашки постриг примио је 18. јануара 1995. у манастиру Светог Саве у Либертивилу, Илиној, и том приликом је добио монашко име Иринеј по светом Иринеју Епископу лионском, а у чин јеромонаха рукоположен је 27. јануара 1995. у цркви светог Саве у Парми, Охајо,САД (извод из званичне биографије епископа Иринеја)

Преосвећени епископ Иринеј Добријевић није имао ни дана искушеничког стажа, није ни једну ноц преспавао у манастиру, а за 216 сати је од монаха узнапредовао за јеромонаха. Да постане епископ му је било потребно 11 година, али постао би и раније да није три пута на саборима од стране “национално оријентисаних” владика одбијан.

Сигурно се сада намеће питање како је и зашто Мирко Добријевић из Кливенда САД тако експресно постао епископ СПЦ. Чини се да постоје два могућа одговора :

Први одговор

Захваљујући: своме родитељу оцу Ђури „из чије племићке породице преко двеста година свештеници и учитељи служе српском роду, од кога сам и ја примио богослужбено наследство” (из беседе на хиротонији владике Иринеја) изузетном образовању родом је из Кливенда (САД), где је стекао основно образовање и похађао Академију уметности (коју није завршио). После завршене Православне академије “Светог Тихона” у Пенсилванији, школовао се и на престижној Православној теолошкој академији “Светог Владимира” у Њујорку, где је стекао звање магистра богословља ….“

вредном раду у већем броју међународних црквених организација представник СПЦ у Централном одбору Светског савета цркава и Конференције европских цркава, члан Управног одбора Међународне православне добротворне организације (ИОЦЦ), радне групе за еколошку правду Америчког националног савета хришћанских цркава, секретар Christian Churches Together …
Учешћу у америчкој делегацији која је од Милошевића ослободила три заробљена америчка војника.

Закључујемо да врху СПЦ није било неопходно да неко ко је из племићко – свештеничке породице, образован у САД, активан у међународним организацијама и ослобађању затвореника треба сада и да буде искушеник или да живи у манастиру да би постао епископ.

Други орговор :

Мирка (Иринеја) су брзопотезно за јеромонаха, а затим и епископа прогурала његова браћа масони (слободни зидари) а све уз свесрдну помоћ ЦИА, а да би имали (још једног) свог човека у врху СПЦ и преко њега гурали планове новог светског поретка, пре свега стварање јединствене светске цркве, а све кроз екуменизам и Светски савез цркава.

Шта је од овога помогло Мирку да постане епископ аустралијско новозеландски нека процене Ваши цењени читаоци.

Предраг Вучинић

ИЗВОР: http://www.novinar.de/2007/07/24/obrazovani-plemic-ili-slobodni-zidar.html

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.