Анализе

ШВЕЂАНИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ ШКОЛА ИСТОРИЈУ ПРЕ 18. ВЕКА: Деца ће учити само о Холокаусту, Хитлеру и Другом светском рату?

  • Швеђани намеравају да избаце из школа сву историју старију од 18. века и да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20. века

 

Швеђани намеравају да избаце из школа сву историју старију од 18. века и да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20. века.

„Нема више старог Рима, древне Грчке, нема више учења о великом шведском царству“, најављује Шведски одбор за образовање, који предлаже да се предмет историја радикално промени, јавља портал Свд.де.

Више времена у образовању намеравају да дају питањима полова, климатским променама и миграцији, док у вишим разредима, које похађају ученици узраста од 13 до 15 година, више неће бити предавана историја која датира од пре 1700. године, преноси Б92.

Предложено је да се древна Грчка, стари Рим и ера када је Шведска била велика сила (1611-1718) и владала земљама око Балтичког мора избрише из историјских уџбеника за најмлађе.

„Ревидирани планови наставе резултат су недостатка времена за учење историје у школама“, тврди Шведски одбор за образовање.

Ученици виших разреда морају више да се концентришу на 19. век, на Холокауст, Хладни рат и идеје које су обликовале Шведску током послератне ере, наводи Одбор.

Ова намера, међутим, изазвала је отпор код професора историје.

„То је грозно, бизарно и апсурдно“, тврди историчар Дик Харисон.

Он истице да је присиљен да реагује и указује на цињеницу да је „древна историја“ потребна.

„Све што нас окружује је наслеђе старих Грка”, напомиње Харисон и упозорава да ће, ако предлог постане стварност, Швеђанима широм света бити неугодно.

Он је предлог за „скраћивање историје“ у Шведској назвао „болесним“.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs

Подели:

One Commnet on “ШВЕЂАНИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ ШКОЛА ИСТОРИЈУ ПРЕ 18. ВЕКА: Деца ће учити само о Холокаусту, Хитлеру и Другом светском рату?

  1. Фамилија која управља том структуром која се назива Шведска јесте еврејска фамилија Валленберг. Занимљиво да је термин Шведска такође из хебрејског, такође је важно да је сва државна символика јудејска, укључујући основни символ жуто-плаво. Назив главног града Штокхолм је из хебрејског, као и већина назива осталих градова и топонима (??). Из тих еврејских корена настала је и интензивна сарадња швеђана са општесионистичким проектом „хитла“. Назив шведског парламента рихсдага је такође хебрејско слово.
    Сви термини из судскоправне терминологије су такође јудејски: (Высшая судебная инстанция — Верховный суд (швед. Högsta domstolen), суды апелляционной инстанции — надворные суды (hovrätt), суды первой инстанции — суды тингов (tingsrätt), состоящие из лагмана (lagman) и ратманов (rådman) (до 1970 года — уездные суды (häradsrätt), во главе с герадсгевдингом (sv:häradshövding), и суды ратуш (rådhusrätt)), высшая судебная инстанция административной юстиции — Высший административный суд (Högsta förvaltningsdomstolen), суды апелляционной инстанции административной юстиции — камерные суды (Kammarrätt), суды первой инстанции административной юстиции — административные суды (Förvaltningsrätt), до 1974 года существовал Государственный Суд (Riksrätt), осуществлявший суд над главными должностными лицами, высшая судебная инстанция трудовой юстиции — трудовой суд (Arbetsdomstolen), высшая судебная инстанция торговой юстиции — торговый суд (Marknadsdomstolen), высший органы прокурорского надзора — Канцлер юстиции (Justitiekanslern).).
    Верско определење швеђана је да су лутерани (такође јудејски расцеп хришћанског учења, дакле јудосекта, али и Иеховини сведоци, дакле директно клањање пред јудејским богом, чисто намењено за кротке овце, наивне).
    Дакле, кад год чујете за Швеђане сетите се да немате посла са чистим некошерним швеђанима, него са притајеним кошерним швеђанима, дакле други Клон.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *