Анализе

Новинар РТС-а побркао лончиће: Протерани Срби криви за демографско пражњење Хрватске

  • Од насилног разбијања СФРЈ сведоци смо да се у тзв. „међународној заједници“, као и у бившим републикама креира нова историја, по правилу антисрпски усмерена и која иде толико далеко да се покушало у УН жигосати српски народ као геноцидан. На ниске ударце од наведених међународних фактора некако смо навикли, али када свој допринос искривљавању историјских чињеница из новије историје југословенског простора дају и домаћи новинари из јавног сервиса, онда се може рећи да је „враг однео шалу“. Типичан пример „аутогола“ је новинарски прилог РТС-а из Лике (припремио Владимир Банић) који је емитован 07. августа 2019. под насловом „Олуја“ осим Срба однела и Хрвате““

(http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3616588/oluja-osim-srba-odnela-i-hrvate-.html). Наслов кратке, филмске, двоминутне репортаже и изјаве анкетираних лица (представници Срба, како из локалне власти, тако и повратници) иду у правцу да изједначе и Србе и Хрвате као жртве „Олује“ из августа 1995.

Наведени приступ према злочиначкој, погромашкој, војно-полицијској акцији „Олуја“ у организацији режима Фрање Туђмана је потпуно погрешан, јер је иста била усмерена искључиво против аутохтоног српског становништва, са нескривеном намером да се српско питање на том простору „реши за сва времена“. Резултат те акције је етничко чишћење око 250.000 крајишких Срба, списак од 1.869 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.220 (65%) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, међу жртвама се налази 551 (29%) жена (нап: подаци „Веритаса“), пљачкање и паљење њихове имовине у три смене, доношење прописа како би се онемогућио (или отежао) повратак протераним на своја вековна огњишта, двоструки аршини у (не)кажњавању ратних злочина укључујући и тајне оптужнице, повампирење усташке идеологије и слављење усташких перјаница из Другог светског рата, физички насртаји на Србе повратнике, спортисте и сезонске раднике у Далмацији итд.

У исто време, Република Хрватска је применила дупли аршин, па је здушно помогла да се протерани Хрвати врате на своја огњишта (поправка кућа, запослење у државном сектору, подстицаји за приватни бизнис итд.) и поврх тога смишљеном политиком утицала на  промену предратне националне структуре становништва, тако што је на крајишки простор населила своје сународнике из Босне и Херцеговине и из Јањева.

Жалосно је и крајње некоректно, а у основи нетачно, што се из емитованог прилога РТС-а намеће закључак, да су протерани Срби криви за демографско пражњење Хрватске, које је уследило знатно касније од операције „Олуја“, нарочито после уласка Републике Хрватске у Европску унију. Какве узрочно-последичне везе имају, 1995. колективно протерани Срби који су се скрасили (како у Србији, тако и широм земаљског шара), са индивидуалним одлукама огромног броја Хрвата да се, после 10-20 година од „Олује“, иселе не само из Лике, него и из других делова њихове домовине? При томе, наводимо неколико елементарних параметара који указују да је новинар РТС-а побркао лончиће.

Прво, Хрвати су обновили своја домаћинства која су оштећена у ратном вихору и првенствено из економских разлога, „трбухом за крухом“, отиснули се у државе са вишим животним стандардом. Наведена економска миграција се, ни у ком случају, не може изједначити са насилним протеривањем српског живља, који је принуђен да у новој средини креће испочетка, док истовремено остатке њихових полуразрушених кућа у Крајини прекрива драча и коров.

Друго, Хрвати на раду у западно-европским државама практикују да неколико пута годишње обиђу своје куће и излече носталгију за завичајем. У сасвим другачијој ситуацији су Срби – Крајишници, јер не знају шта је горе, да ли да обиђу остатке својих запуштених газдинстава и тиме ризикују психичке трауме од призора апокалипсе (само под условом да нема опасности од хапшења), или да у својим новим домовима и даље чезну за завичајем и преко посредника добијају информације о фактичком стању на прадедовском огњишту.

Да ли је геостратешко наравоученије ове приче, да политика која је нанела зло Србима, не може донети добра ни Хрватима, јер земља без становника може се сматрати ничијом, што пружа могућност наднационалној, бриселској бирократији да једног дана донесе пропис којим се на упражњена подручја насељавају мигранти.


ИЗВОР:https://www.vrlickakrajina.org.rs/2019/08/09/novinar-rts-a-pobrkao-loncice/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.