Анализе

ЗАНИМЉИВОСТИ: Како брада утиче на каријеру

  • Спроведено је опширно истраживање о улози браде у радној каријери мушкараца

Научници из различитих земаља већ дуго се баве проучавањем браде (а ми смо већ дуго у току са напредним открићима на пољу науке о бради!), а онда је дошао тренутак када су неки резултати до којих се дошло и објаве.

Објављена је, обимна студија коју су спровели израелски, амерички и аустралијски научници, а која је показала да брадати мушкарци лакше напредују на послу и да их други сматрају бољим стручњацима и људима са искуством.

Заправо, биолошки, брада указује на виши ниво тестостерона у телу човека (тестостерон доприноси формирању мишића), а такође указује да је мушкарац прилично искусан и зрео. Ако сте однеговали бујну браду – онда је то знак агресивности, тежње да се постигну циљеви свим средствима, а брадати људи лако мењају одлуке, а спремни су и на одређене преваре.

Научници су потврдили да потенцијални пословни партнери или конкуренти у послу перципирају брадате мушкарце управо на горе описан на тај начин. Дакле, за време преговора, брадатом саговорнику је лакше да изврши притисак на супротну страну, јер се брадати кандидат доживљава као искуснији и обећавајући.

Међутим, постоји једно „али“: у професијама где је потребна комуниција са људима и имати њихову подршку, на пример у сектору услуга, брадати људи, напротив, имају мање предности.

Друга студија је опет показала да мушкарци са брадом (попут жене са дугом косом) бивају психички перципирани као самопоузданији. Позадина лежи у средњем веку, када је дуга брада или коса могла послужити као озбиљна сметња за победу током туча. На крају крајева, непријатељ то може да искористи.

На тај начин они који су себи могли приуштити дугу косу или браду, показивали онима око себе да их не плаше, односно да се не плаше потенцијалних непријатеља. Туче су се значајно смањиле, али је навика остала. То значи да се брада може користити као средство за вршење психолошког притиска на шефа и подређене.

На крају, длаке на лицу сведоче о вашем одличном здрављу и помажу у његовом очувању. Наравно, здрави радник је више користан за сваког послодавца.

Генерално, ако ваша фирма нема стриктне наредбе о свакодневном бријању, слободно пустите браду! И не бојте се исмејавања колега. У почетку ће, наравно, покушати да тестирају ваш ауторитет који се повећао са брадом. Ако ауторитет можете да одбраните – очекујте напредовање на послу, што ће се, свакако, одразити и на џеп! Међутим, запамтите да брада треба да буде добро негована. Способност очувања браде у пристојном облику указује да имате довољно ресурса и времена за то, што значи да сте успешни, а не само да сте одлучили да штедите на прибору за бријање.

Са руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: http://www.dal.by/news/149/29-03-19-8/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.