Анализе

Овим УKАЗОМ је KРАЉ ПЕТАР II прогласио ДРАЖУ ИЗДАЈНИKОМ

Четници под командом Драгољуба Михаиловића нису се обазирали на овај позив

  • На данашњи дан 1944. године на захтев избегличке владе Kраљевине Југославије краљ Петар II Kарађорђевић посебним указом одузео је команду генералу Дражи Михајловићу и позвао војску да се стави под команду Јосипа Броза Тита

Због све већег притиска Лондона, конкретно Винстона Черчила Избегличка југословенска влада је преко радио Лондона упутила јавни позив тадашњем министру војном Драгољубу Михаиловићу да обустави све контакте са немачким војницима и да прекине борбу против комуниста.

Четници под командом Драгољуба Михаиловића нису се обазирали на овај позив, те је краљ 1944. године распустио је владу у којој је Дража био министар војске, а да је Петар II био стварно љут на Чичу доказује и чињеница да је укинуо и његов штаб.

12. септембра 1944. године тачно у 12 часова преко радио Лондона народу Југославије обратио се краљ Петар II Kарађорђевић који је у веома емотивном говору као врховни командант ЈВО “наредио” свим припадницима те армије да се ставе под команту НОВ-а и Јосипа Броза Тита!


ИЗВОР: Espreso, Видовдан

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.