Анализе

Меморандум – позив међународној заједници да се супротстави фалсификовању историје

  • Отпор фашизму је била заједничка борба која је ујединила оне који су се борили за живот заснован на слободи, миру и пријатељству међу народима. У свим европским земљама ова борба се одржавала и развијала захваљујући херојству и несебичности бораца, храбрости и духу самопожртвовања народа који су помагали партизанским снагама на сваки начин да се одупру деструктивној нацистичкој бруталности која је запалила ватру у градовима и земљама, уништивши ненаоружане грађане, мушкарце, жене, старце и децу

Најзначајније губитке у Другом светском рату – око 27 милиона људи – претрпeо је СССР, чија је историјска улога у овим догађајима у томе што је она постала главна војно-политичка сила која је одредила победнички ток рата, његове резултате, односно заштиту народа света од поробљавањa фашизмом. Масакре су починили фашисти у Италији и широм Европе окупиране од стране немачке војске.

Заједништво антифашистичких осећања и намера навело је око пет хиљада совјетских грађана да учествују у италијанском отпору. Једна десетина њих умрла је у борбама или нацистичким логорима заједно са милионима њихових других сународника. И данас су у току претраге како би се открио идентитет тих совјетских бораца за слободу и независност Италије, после којих су остале само фотографије са италијанским друговима. Захваљујући херојској борби партизанског покрета у Италији и СССР-у, коначно је дошао дуго очекивани, славни дан ослобођења.

На годишњицу почетка Другог светског рата, желео бих да вас подсетим да је задатак наших и будућих генерација да се спречи понављање ужасне трагедије Другог светског рата, због чега читава међународна заједница мора да се одупре оживљавању фашизма, уз очување сећања на догађаје тог времена и улогу наших народа у поразу нацизма. Не смемо да дозволимо да историја Другог светског рата буде искренута или фалсификована.

С тим у вези, неприхватљиве су спекулације о доприносу СССР-а ослобођењу Европе од фашизма. На пример, совјетска војска изгубила је више од 600.000 људи током ослобађања Пољске, због чега су жалосне ревизионистичке акције Варшаве и других европских земаља.

Противимо се умањењу статуса делегација на прослави годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, као и одбијању да се пост-совјетске земље, укључујући и Русију, позову на меморијалне догађаје у Пољској посвећене 80. годишњици почетка Другог светског рата.

Подсећамо вас да је током ослобођења Мађарске губитак СССР-а износио 140.000 људи, готово исто – у Чехословачкој, у Румунији – око 69.000, у Југославији – 8.000, у Аустрији – 26.000, у Норвешкој – више од 1.000 људи, у Финској око 2.000 људи.

Неопходно је да се ослободиоци памте и да се одржавају акције памћења у градовима Европе. То одражава јединство народа у разумевању важности победе над фашизмом и доприноса сваког од њих, упркос политичким разликама.

Онима који су били жртве окрутности фашизма, онима који су рањени или страдали са оружјем у рукама или без њега у борби против освајача, онима који су својим животима бранили принципе слободе, правде и мира – вечно сећање и наша дубока захвалност.

Позивамо прогресивну јавност и међународне организације да подрже овај меморандум!


ИЗВОР:https://ruskline.ru/politnews/2019/avgust/29/v_italii_vystupili_protiv_falsifikacii_istorii_v_ugodu_politicheskim_celyam/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.