Анализе

РОДИТЕЉИ БЕСНИ, ЦЕПАЈУ КЊИГЕ: Незапамћена брука у уџбенику за 6. разред

 • Родитељи су огорчени и траже да неко нешто предузме, како се спорна лекција не би појављивала ни у једном уџбенику

Прича о спорном уџбенику из историје за 6. разред основне школе датира још из 2015. године. Иако је још тада најављено да ће ово издање бити повучено, основци и даље из модификованог уче да су Албанци староседеоци Балкана од којих су Срби примили народне обичаје.

У уџбенику, чији је аутор Раде Михаљчић, пише да су обичаје, језик и друга нардона обележја сачували Албанци, а да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили обичаје и културу од Албанаца и да су се стопили с њима.

Наиме, у претходном издању из 2003. године, пише да када су се Срби доселили на Балканско полуострво затекли су староседеоце. Даље се наводи да су најбројнији били Власи, као и да се на подручју данашње северне Албаније, први пут у XI веку помињу Албанци.

Даље пише да су се и Власи и Албанци насељавали планинске крајеве и бавили се сточарством, док су Срби насељавали жупанске крајеве погодне за пољопривреду. Даље се Срби наводе као “придошли”, док су Албанци и Власи “домаће живље”, а како пише, упркос неповерењу и сукобима који су испрва владали, временом су постали упућени једни на друге.

Многим родитељима смета то што се оба уџбеника могу купити и даље, јер су и даље у оптицају, посебно када се купују половни уџбеници, чија је цена драстично приступачнија.

Поједини су навели да су од наставника историје тражили објашњење о спорној лекцији, те да им је речено да је такав план и програм. Оно што заправо највише тишти јавност јесте што се ништа не предузима, како деца не би учила да су Срби од Алабанца примили културу и народне обичаје.

Zoran Živković Žika@zikserbs

У уџбенику за 6. разред, деца уче да су Срби од Албанаца отели земљу и примили њихову културу.

Уџбеник је писао Раде Михаљчић, а наше министарство одобрило.
Шта се ово дешава? Зашто се нико не буни? Kо стоји иза свега тога?

211 people are talking about this

Остали родитељи су се надовезали, истичући да постоје разумни наставници који ђацима не дају на контролним задацима поменуте лекције.

Један корисник Твитера написао је да је поцепао листове из књиге у којима пише да су Срби примили обичаје Албанаца и да дете има дозволу да добије јединицу.

Ипак, има и оних који у написаном не виде ништа драматично и неистинито, позивајући се на то да је аутор уџбеника истакнут историчар.

У питању је Раде Михаљчић професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовни члан Академије наука и уметности Републике Српске.

ИЗВОР: ИНТЕРМАГАЗИН.РС

Подели:

9 Comments on “РОДИТЕЉИ БЕСНИ, ЦЕПАЈУ КЊИГЕ: Незапамћена брука у уџбенику за 6. разред

 1. ништа се не чудите, ово је доказ да је „црвена дубока држава“ добро, и да Тито из гроба гази Србе преко својих „пионира“ из САНУ, као и своје генералске деце из НВО које „одобравају“ уџбенике….или другим речима, комунистичка окупација и даље траје…

 2. Да није тужно било и смешно, па ми се нисмо одмакли од југосоциалистичке доктрине да су Срби дошли на Балкан, Том тезом нећемо далеко стићи, има историчара који ово све поричу и кажу да је српска историја скривена у многим германским списима а ми смо се упецали као сомови на бућку.

 3. Pa gde im je kultura, gde su im kultuni spomenici i arheološki nalazi a o genetici da i ne govorimo.
  Ovo navedeno dole bi trebalo da uđe u užbenike ali ministarstvo mi do sada nije ni odgovorilo:

  Владан Вукосављевић

  министар za kulturu

  kabinet@kultura.gov.rs

  Molba

  Потреба за оснивањем нове научне дисциплине која би се бавила истраживањем и проучавањем темеља и надоградње људског споразумевања и развоја језика.

  За сад нам је проучавање језика од пра времена до данас чардак ни на небу ни на земљи, надоградња без темеља.

  Ако се узме у обзир људски развој од пра каменог доба преко кресања камена о камен и на тај начин стварање ватре, плуга па све до лета у космос и интернета онда можемо слободно рећи да нам проучавање пра језика није чак ни у повоју.

  Ако је опште научно прихваћено да варница грома пали ватру, и да је човек бацањем камена уочио да понеки камен, при судару са другим, ствара варнице те да је тако схватио да и сам може стварати мале “громове” и палити ватру по својој потреби (што је довело до развоја цивилизације и живота у данашњим научним достигнућима) зашто се онда са проучавањем језика не би пошло од истог пра времена!?

  Како се човек развијао од погуреног до усправног хода тако се развијао и по питању језика, од немуштог споразумевања махањем рукама преко првог крика и гестикулација, мрштења, смејања и плача па до првог гласа од којег су настајале речи, а од њих реченице па први појединачни писани знакови а из њих прва слова првих речи па потом реченица до савремених романа.

  Прво се споразумевао махањем руку па кад би му нека звер однела дете јер је било окренуто леђима настао је крик који се свременом усавршавао у појединачне речи како би комуникација била што прецизнија. Настаје прво слово каснијих речи а од речи реченица. Развој језика није престао да се развија и траје и данас јер настајају нека нова открића која требало некако назвати односно означити.

  Прво то што је човек видео и што га је задивило било је сунце. Са њим се будио, скупљао плодове и одлазио, по заласку, на спавање. Стога се може замислити да је Сунце најстарија реч која се развила из само једног гласа “с”- унце! Да та теза није без основа потврђује и чињеница да реч сунце код свих европских староседеоца започиње са “с”словом. И код италијана и код шпанаца и код француза и код енглеза идана, норвежана швеђана руса и поготово код срба и многих других. Та чињеница не може бити случајнос као ни то да се то није случај код мађара који називају сунце дан (нап) грка, бугара и финаца. Историја је доказала да се у том случају ради о племенима која су своју културу наметнули драконским мерама. Генетски је то све исти народ јер су ти освајачи долазили у релативно малом броју у односу на аутотоно становништво. Од неколико стотина до неколико хиљада и освајали село по село да би им наметнули своју администрацију а сњом и дажбине. Да би се могло нешто постигнути у свом напретку морало се знати језик освајача. Пошто се радило о ратницима на коњима који су долазили без својих жена тако да им се и генетски кот утопио у маси аутотоног становништва. То што је остало од њих била је генетска мањина и драконским мерама наметнута култура тако да ти народи више и нису свесни свог генетског порекла.

  Ово не пишем из неких националних или недај Боже националистичких побуда већ ради истине како би се дошло до мира.

  Име Србије је настало из дубоке подсвести по првим словима С-сунца. Р-рађања, Б-бога. Отуда основа СРБ. Томе је додао себе, И ЈА и тако је настала СРБИЈА по сунцу рађању и Богу, земља сунца, рађања, Бога. (Код руса је Р-ађање У – Суннцу, додавањем себе И ЈА настаје име РУСИЈА) Колико ја то видим код свих других народа Европе није могућа таква комбинација.

  Плоча златне боје над главама светаца је по узору и лику на сунце јер су се сматрали од посебне моћи и способности коју им је уделило сунце.

  Крст је настао да би се обележио простор на којем живи да би знао где се налази, на којој страни, горе или доле лево или десно и за коју је мислио да му припада. Крст је изворно део календара. Оцила су симболи младог месеца. Наш грб би требало да буде у облику сунца, округле златне боје са крстом у кругу и оцилима, било би исправније од штита или латиничког У слова.

  Ово су основе од којих би требало поћи при проучавању истине о развоју цивилизације. У случају потребе стојим вам радо на располагању мојим дугогодишњим, скоро од 8 деценија животног искуства.

  Душан Нонковић Теодоровић

  Arnimstr. 13 a

  23566 Lübeck

  Deutschland

 4. држимо се плана и програма и то ти је! педијатри се држе плана и програма као и школски кадар и ми цркавамо по плану и програму ал тако се мора, јербо може и без посла да се остане!

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *