Анализе

ХОЋЕ ЛИ ЛИБЕРАЛИ ИЗДАТИ РУСИЈУ?

ФОТО: balalaika24.ru

  • Немачки лист Die Welt преноси веру бројних европских политичара и експерата да ће Русију (њима) предати либерална елита ове државе, што је и нова стратегија Европске уније према највећој држави на свету
  • Најбољи начин сламања Русије је издаја изнутра, каква је била током рушења СССР-а. Другим речима, запад се мора ослонити на либерале који су и срушили Совјетски Савез
  • Излазак из либералне замке је у «повратку државе народу, тј. настављању ‘Кримског пролећа’ до «Руског пролећа’.» Управо се овде конзервативизам и традиционализам јавља прогресивном револуционарном снагом, док је либерализам мрачна реакција

ПИШЕ: Зоран Милошевић

 

Немачки лист Die Welt преноси веру бројних европских политичара и експерата да ће Русију (њима) предати либерална елита ове државе, што је и нова стратегија Европске уније према највећој држави на свету. Немачки лист ову нову политику Европске уније оправдава на следећи начин: «Када САД не желе да више одговарају за цели свет и урушавање светског поретка, када је одвраћање постало немогуће због нових технологија и када су се фундаментално промениле теорија и пракса мирољубиве коегзистенције, када се председник Доналд Трамп несавесно и несмотрено понаша по питању нуклеарног оружја и контроле наоружања  и показује кукавичлук и слабост и на тај начин уништава дипломатију једне суперсиле – онда је заиста дошло тешко време и на ово се мора реаговати». Настало је, другим речима, време када се морају реално сагледати могућности НАТО-а, као и нова источна политика, односно другачији однос према Русији.

Запад је пропустио шансу 90-их година прошлог века да «искроји» Русију по свој мери и жељи и сада мора да исправи грешку, најкасније после завршетка новог председничког мандата Владимира Путина. Одлучујућу улогу у овој новој политици, преноси поменути лист, треба да има Немачка. Суштина ове нове западне политике према Русији је да се прекида политика свих врста санкција и изолације највеће државе на свету. Супротно од тога, треба је учинити делом самог западног света.

«Велт» тврди да је распад Совјетског Савеза за Запад био неочекиван и да зато «није могао да интегрише Русију у заједницу западних држава». Предлози које је 90-их година прошлог века Запад давао Русији били су «некоординисани, без смисла и циља». Запад је, када је постао свестан пропуста, тек 2008. године осмислио «концептуалне пројекте за Русију». Међутим, показало се да је закаснио, јер је у међувремену Русија постала снажна, те јој «концептуални пројекти Запада» нису били потребни. Посебно њен главни део «вестернизација (термин који означава пренос структура, технологија и обрасца живота западних држава и друштва у незападно, руско друштво и државу) је од стране становништва највеће државе на свету (са гнушањем) одбачен. Запад се «вестернизације Русије», наравно, није одрекао. У новој политици такође чини главни део, али са назнаком да ће се применити «када систем Путина пропадне».

ГЛАВНУ УЛОГУ У РАЗБИЈАЊУ РУСИЈЕ ЗАПАД ЈЕ ДОДЕЛИО НЕМАЧКОЈ

Главна улога у овом «новом политичком плану Запада», како смо навели, додељена је Немачкој, која «има обавезу да помогне Русији да престане да буде империја», јер је, према овом програм Уније, једини и правилан избор за Русе «само интеграција у западне политичке, економске и безбедоносне структуре». Другим речима, нови политички план уопште није нов, јер као и многи ранији заправо жели да Русима и Русији донесе западну цивилизацију, тј. да их «асимилују» и одузму идентитет и државност. «Запад је обавезан да предложи Русији план либерализације визног режима у оквиру Шенгена и да проширење зону слободне трговине са Европском унијом, али и постепен улазак у НАТО», истиче један од консултованих немачких експерата.

Наравно, ово је «већ виђено» много пута у европској и руској историји. За просечног становника Русије ући у западну цивилизацији данас значи ићи путем Украјине и Грузије, које се гуше у беди, ирационализму, нацизму и које уз то тероришу различити (политички и други) авантуристи (светски и домаћи). Такође, Руси овакве позиве сматрају идентичним оним од стране Хитлера 1941. године, који је такође желело «да помогне Русији да престане да буде империја». То су на Западу, изгледа «заборавили».

Заменик директора Института Заједнице Независних Држава, историчар Игор Шишкин, поводом «нове руске стратегије Еропске уније» каже «да на Западу никада не мирују. До дана данашњег постојимо ми и они. При чему су они оболели од неизлечиве болести – страсти да владају светом. Већ неколико векова ова страст је звезда водиља Запада. Они су апсолутно уверени у своју позваност и у своје право да владају другима и, наравно, да их, за узврат, пљачкају. ‘Бреме белог човека’ (тако се зове позната песма енглеског песника Редјарда Килинга) није само фраза… И једина држава у свету која их спречава да остваре владавину над свима осталима, већ неколико векова је Русија, јер ни једна друга држава то није у могућности». Пре Немаца (који су то покушали у два светска рата) «велики цивилизатор или самопроглашени лекар за лечење Русије од империјалности био је Наполеон. Његова девиза је била «Избацити Русију из Европе!», а сличну је користио и Хитлер који је говорио о потреби «завршетка са 250-годишњим злим утицајем Русије на европске послове».

Нови западни политички програм полази од тога да су после слома СССР-а експерти и политичари овог дела света «били наивни, те да нису мислили да ће Русија ојачати, па се и нису, наводно, бавили спречавањем њеног развоја». Руски експерти ипак мисле другачије, тј. да није било никакве наивности већ да су мислили да да Русија дефинитивно поражена и да је њена судбина, самим тим, запечаћена. Другим речима није било наивности већ погрешне процене. Да није било никаве западне наивности лако је се уверити ако се присетимо еуфорије коју је изазвала књига Фукујаме «Крај историје и последњи човек» Његов поклич «На крају, Русија је нестала! Свет је наш! Историја се завршила, јер неће више бити отпора. Ми, Запад, владамо светом. Влада наша капиталистичка економија и наш либерални систем вредности». Тада Запад није желео да се договара са Русијом, већ само да диктира.

Либерална елита Русије три пута више новца чува у САД него у Русији

ИЗДАЈА ИЗНУТРА – ЈЕДИНИ НАЧИН СЛАМАЊА РУСИЈЕ

Ипак, Русија се подигла и руши тај неправедни униполарни свет. Западу је јасно да то не чини Кина, ни Индија. Једнополарни свет може да сруши само Русија. Да се то не би догодило Запад креће на ново сламање Русије. Наравно, то војним путем није могуће, јер је Путин показао нова, ефикасна оружја, а сама руска армија је у Сирији показала да уме да ратује и користи најсавремеија оружја и начине вођења борбе. Треба, дакле, наћи други начин сламања Русије. Тај други начин је издаја изнутра, каква је била током рушења СССР-а. Другим речима, запад се мора ослонити на либерале који су и срушили Совјетски Савез. Идеја, наравно, није нова.

Александар Проханов, писац и главни уредник листа «Завтра» (Сутра) либерале сматра «стратешким издајницима Русије», мада је раније користио и метафоре «национални издајници Русије» и «пета колона». Све три класификације дефинише на исти начин. «То су људи који се баве политиком у Русијом у интересу других држава». Задатак ових политичара је смена власти у Русији по сваку цену. Методе којима желе да остваре овај циљ су различити и укључуји и најмрачније сценарије – обојене револуције, грађански рат и уништавање државе.

На жалост, руски либерали у потпуности стоје на страни Запада, који их одушевљава и који им је узор. Они то и не крију, већ говоре јавно и не једном о томе да је потребно да Русија смањи своју територију, да се сведе само на европски део. Суштински руски либерали желе да буду део западне елите и цивилизације. Њихова деца се образују на западу, васпитавају се у том духу да постану грађани западног дела света. И то што држе новац на Западу није случајност, као ни то што у том делу света имају и некретнине. У Русији само зарађују док им је срце и душа на Западу.

На жалост руски либерали имају огромну власт у сфери економије, политике и медија у Русији. Западу је ово потпуно јасно и зато користе штап и шаргарепу, узгред сугеришући «господину Дерипаски и Векселбергу да могу остати без свега (на Западу), ако…». Да подсетимо и да је господин Шувалов, до недавно потпредседник руске владе, буквално певао оде Европској унији. Либералани идеал није Евроазијски савез, него Европска унија.

Становништву Русије ова либерална пропаганда и политика се не допада. Нимало. Међутим, народ није хтео ни слом СССР-а, а он се догодио. Опет се борба води на нивоу елите. Запад покушавада убеди руску елиту да се може улити и њихове редове и у њихову аристократију. А машта сваког руског либерала је замак у Великој Британији и вила на Азурној обали. Да би се то постигло потребно је учинити само неколико, додуше, непријатних корака, као деведестих година прошлог века, односно, како се међу либералима говори «потребно је направити само једну грешку».

 Плакат који упозорава на пету колону у Русији, „Издајнике треба знати лично!“

МАЊИНА У РУСИЈИ ИДЕ КА ЛИБЕРАЛИЗМУ – ВЕЋИНА КА ПАТРИОТИЗМУ

По овом основу се данас деле грађани Русије: мањина иде ка либерлаизму издвајајући себе из Русије, а већина иде ка патриотизму. При томе се примирје између ова два пола завршило. За време примирја либерали су пљачкали Русију и њене грађане, а сада су прешли у фазу уништавања државе у интересу глобалног спекулативног капитала, наводи доктор економских наука и званични саветник у влади Руске Федерације, Михаил Делјагин, коментаришући недавне изборе за председника руске Федерације, као и могуће последице које следе, а што је пренео портал svpressa.ru. Делјагин наводи да руски либерали јавно говоре да је дошло време стварања хаоса и уништавања државе. Како то раде? Михаил Делјагин открива систем. Руски либерали који су у влади (по правилу држе ресоре финансија и економије) подржавају финансијски систем Запада и њихов глобални монопол. Зато око 2,6 трилиона рубаља држе у овој валути, а остали новац смештен у виду резервног фонда и Фонда националног благостања је изнет на Запад да би тај новац користио државама које су против Русије. Истовремено у руским регионима и градовима су организовали чудовшну кризу буџета, уништавајући социјалну и производну сферу. Другим речима, када странци дођу у Русију виде пребогатих неколико градова, док је остатак сиромашно, јер буквално «имају забрану да се развијају». Да би се овај систем одржао либерали користе «корупцију» да би не само спречили развој руских регина, покуповало вредне компаније и јавна предузећа, него и изнели новац на Запад. Због тога сва борба против корпуције нема ефекта.

Делјагин либерале оптужује и за уништвање стандарда људи (19,2 милиона становника је непотребно у зони сиромаштва, јер новца има), затим за административну политику која се води на основу принципа «што је човек сиромашнији – то више мора да плати», пад дохотка становништва, увођење кредитне кабале, напад на демографију, уништавање образовања и система медицинске заштите. Све то раде јер имају другачији политички и социјални идентитет, а који Русију води у пометњу.

ИЗЛАЗАК ИЗ ЛИБЕРАЛНЕ ЗАМКЕ – ПОВРАТАК ДРЖАВЕ НАРОДУ

Излазак из либералне замке је у «повратку државе народу, тј. настављање ‘Кримског пролећа’ до «Руског пролећа’.» Управо се овде конзервативизам и традиционализам јавља прогресивном револуционарном снагом, док је либерализам мрачна реакција. У пракси «повратак државе народу и његов спас од власти глобалних монополиста се види у модернизацији инфраструктуре, којом се ствара нова држава на основу технологија сутрашњости». За руске патриоте ослобађање од либерализма и њихових убитачних «реформи» буквално значи нормализацију државе – мозга и руку друштва. Управо на овој идеји победио је Путин на недавним изборима за председника Руске Федерације. Но, да ли ће успети да врати државу народу остаје да се види.

За сада је само јасно да је борба почела. Почела је увођењем у борбу «шесте колоне». Већ цитирани Александар Проханов овако је објаснио синтагму «шеста колона». Ове речи још нема и речницима, али у руском јавном мњењу означава политичаре који су за Путина и за Русију, али либералну, прозападну, модернизовану и вестернизовану Русију. Шеста колона је за глобализацију и интеграцију у западни поредак, за европске вредности и политичке институције.


ИЗВОР: Балканска геополитика

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.