Анализе

ПОРОДИЦА РОТШИЛД КУПИЛА АЕРОДРОМ У КИШИЊЕВУ (МОЛДАВИЈА)

  • Међународни аеродром у главном граду Молдавије – Кишињеву купила је компанија Натаниела Ротшилда, саопштила је прес служба аеродрома

„Данас је на међународни аеродором Кишињева и компанију Avia Invest дошао нови власник Натаниел Филип Виктор Џејмс Ротшилд, наводи се у саопштењу веб странице аеродрома.
Прес служба компаније Авиа Инвест која је имала власништво над аеродромом објавила је да је 19. августа акције компаније купила инвестиона компанија која се бави некретнинама  NR Investments Ltd са седиштем  на Канарским острвима, чиме је постала власник 95% свих деоница. Даље с говорие да купац има велико искуство у инвестирању у некретнине и инфраструктуру у централној Европи.

Прошле недеље, молдавски посланици обратили су се тужилаштву са захтевом да се покрене кривични поступак у вези са откривеним незаконитостима приликом давања аеродрома компанији Авиа Инвест. То је најавио заменик Игор Мунтеану, који предводи парламентарну комисију основану ради верификације процеса приватизације у 2013-2019.

Приватизација аеродрома у Кишињеву

Раније су се председник Игор Додон и премијерка Маја Санду изјаснили за повратак аеродрома држави. Једина међународна ваздушна лука у Молдавији је 2013. године била дата у закуп на период од 49 година, а закупац се обавезао да ће уложити око 245 милиона у развој аеродрома, повећати проток путника на аеродрому за 1,5 милиона људи годишње и плаћати тантијеме држави у износу од 1% од прихода.

Међутим, од тада се власништво над Avia Invest неколико пута мењало. У септембру 2014. године аеродром у Кишињеву преузима британска компанија TB Team Management LLP коју је основала друга компанија Dylox United LTD са британских Вирџинских острва…

Смена власти у Молдавији

Почетком јуна у молдавском парламенту формирана је нова парламентарна већина коју је формирала Партија социјалиста Републике Молдавија која подржава председника земље и проевропски блок Акум („Сада“). Они су се ујединили против Демократске странке која је контролисала власт у земљи, а предводио их је олигарх Владимир Плахотњук, који је након промене власти побегао у иностранство.

Нова влада оптужила је стару за корупцију и узурпацију државних институција. Почетком јула Додон је у интервјуу за молдавски телевизијски канал рекао да су потенцијални инвеститори заинтересовани за аеродром, али их је саветовао да не купују имовину од људи повезаних са бившим молдавским властима, јер би тренутни споразум са Авиа Инвест могао бити раскинут.


ИЗВОР: http://www.dal.by/news/79/20-08-19-3/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.