Анализе

Хрвати поново присвајају Теслу, а само у Смиљану убили 11 чланова његове породице

Генијални Никола Тесла; фото: biografija.org

У масовној гробници на православном гробљу, у којој је сахрањено 530 Срба из Смиљана и околине које су усташе убиле за вријеме Другог свјетског рата, налази се и 11 рођака Николе Тесле. 91 члан породице Тесла убијен је у НДХ, а чак 14 њих заклали су часници Анте Павелића у злогласном Јасеновцу

На Свјетској изложби „Дубаи експо“, која се одржава сљедеће године, Хрватска планира да као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника Николу Теслу, рођеног у хрватском мјесту Смиљане.

„Никола Тесла ће се наћи у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. вијека Фауст Вранчић, али и, према недавним процјенама најбогатији Хрват Мате Римац, иноватор и власник компаније Римац аутомобили“, наводи РТС.

Не чуди што комшије опет, у недостатку сународника који су својом генијалношћу и великим дјелом ушли у бесмртнике и задужили планету, настоје „похрватити“ Србина Теслу. Ипак, чини се да овакви покушаји фалсификовања чињеница ни на једном другом примјеру не дјелују толико залудни, а уједно и бесрамни. Из више разлога.

Познато је да су на Илиндан 1941. године усташе побацале у јаму, заклале и спалиле све Србе из Теслиног родног села, Смиљана код Госпића. У Смиљану, и засеоцима до којих су дошли, Хрвати су убили 506 Срба свих старосних доба – од беба до стараца. У каснијим данима у Смиљану су убили још 13 српских цивила. О томе постоји свједочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао овај злочин Хрвата.

Усташе се сликају поред закланих Срба

 

1941. године у Теслином Смиљану, и околним засеоцима, живјела је 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је укупно убијено током рата на звјерски начин, а међу њима је било 74 дјеце. У посљедњем рату током 90-тих Хрвати су убили још 20 Срба у Смиљану, међу којима и 8 њих који су преживјели усташке покоље у Другом свјетском рату.

У масовној гробници на православном гробљу, у којој је сахрањено 530 Срба из Смиљана и околине које су усташе убиле за вријеме Другог свјетског рата, налази се и 11 рођака Николе Тесле.

Споменик Тесли у родном Смиљану

 

Чак 91 члан породице Тесла убијен је у НДХ, а 14 њих заклали су часници Анте Павелића у злогласном Јасеновцу!

Да је којим случајем велики научник боравио у „лијепој њиховој“ за вријеме Другог свјетског рата, сасвим извјесно не би успио да избјегне каму „својих“ Хрвата. Ипак, ништа од овога неће засметати комшијама да га представе као свог.

 

ИЗВОР: https://www.in4s.net/hrvati-ponovo-prisvajaju-teslu-a-samo-u-smiljanu-ubili-11-clanova-njegove-porodice/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.