Анализе

ОД 1967. ГОДИНЕ ИЗРАЕЛ ЈЕ УХАПСИО 50.000 ПАЛЕСТИНСКЕ ДЕЦЕ

  • Према Комитету затвореника и ослобођених из затвора Организације ослобађања Палестине (ПЛО), од почетка окупације Западне обале Палестине 1967. године, Израел је затворио више од 50.000 деце. Монитор Блиског Истока (Middle East Monitor) писао је о овом извештају ПЛО-а, констатујући да је од 2000. године ухапшено око 17.000 деце. Извештај је користио дефиницију деце у складу са стандардима Уједињених нација, који под децом сматрају све млађе од 18 година. Међутим, израелска влада је овај критерујум снизила на 16 година, док дефиницију Уједињених нација примењује само на израелску децу

Извештај ПЛО-а под називом „Затворена деца. Чињенице и статистика. Утицај на садашњост и будућност палестинског детињства “објављен је пре него што је шеф Одбора заробљеника ПЛО-а Абдул Нассер Ферванех говорио на Петој конференцији Европске Уније о одбрани затвореника. Говорећи, Ферванех је навео да је Израел током једне календарске године у затвору, а током 2000-2010. у просеку држао 700 палестинске деце, а у 2011-2018. тај број је већ био и већи – 1.250 деце, тј. скоро удвостручен. Палестински огранак међународне организације Заштита деце, а позивајући се на податке израелске затворске службе и привремених затвора израелске војске, известио је да су израелски војни судови у прва два месеца 2019. у затвор послали 414 палестинске деце.

Од 1967. године палестинској деци се суди на основу израелског војног закона, а израелским досељеницима који незаконито живе на Западној обали по грађанском закону. Прво, примена два различита правна система на две различите групе људи на истом локалитету је чисти апартхејд. Друго, Израел је једина земља на свету која аутоматски испитује случајеве деце на војним судовима – на судовима који немају основне гаранције правичног суђења и који скоро увек изричу осуђујућу пресуду. Поред тога, многа палестинска деца трпе неразумна хапшења и казне затвора без икакве оптужбе. Већину палестинске деце војни судови су осудили због бацања камења, за шта је од 2015. године изречена максимална казна – 20 година затвора. Ни једно израелско дете никада није изведено пред војни суд.

Према организацији за заштиту права затвореника Adameer, у израелским затворима деца често трпе различите облике насиља, укључујући „шамар, батине, ударце и псовке“. Adameer такође напомиње да се признања палестинске деце често присиљавају претњом силовања. Такође, сва судска документа су често написана само на хебрејском, а то је језик који палестинска деца најчешће не познају. Петнаестогодишњи тинејџер, Обеид Акрам Јавабра, кога је Израел два пута ухапсио, рекао је активистима за људска права: „Израелски војници су ме претукли тако да не оставе трагове и да не би било доказа ако бих се жалио.“  Такође, 75% палестинске деце пати од физичког, а 62% од вербалног злостављања у затворима.
Већини палестинске деце која су лишена слободе није дозвољено да их посећују рођаци, пошто се око 60 посто све ухапшене деце налази се у затворима на територији Израела. Ова пракса, заједно са забраном слободе кретања Палестинцима, крши Четврту Женевску конвенцију тако што не дозвољава огромној већини Палестинаца на Западној обали да посећују своју децу у затворима. Иако израелска влада често себе назива „једином демократијом“ на Блиском Истоку, она је једина влада на свету која осуђује децу на војним судовима са готово 100 % изрицањима затворских казни, што није случај чак ни у Саудијској Арабији. Израелска пракса тамничења палестинске деце очигледно је кршење Конвенције УН о правима детета, коју је Израел ратификовао 1991. године.

Превод «Балканска геополитика»


ИЗВОР: 50,000 Palestinian Children Imprisoned By Israeli Kangaroo Courts Since 1967, Whitney Webb, thelastamericanvagabond.com, May 01, 2019.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.