Анализе

ПУТИН – важан фактор и у политичким изборима у Израелу

  • Ове недеље партија „Ликуд“ украсила је своје седиште у Тел Авиву гигантским плакатима са ликовима премијера Израела Бињамина Нетанјахуа и Владимира Путина. Ако је веровати вестима 12-ог тв канала, пред изборе израелски премијер ће се срести са Путином (Доналдом Трампом и индијским премијером Нарендеом Модијем)

Што се тиче Путина он би дошао у Тел Авив 17. септембра због изградње у парку Зехер споменика у част подвига бранионца блокираног Лењинграда, како је и обећао на састанку у фебруару ове године у Москви израелском премијеру. Пошто су у то време политички избори аналитичари сматрају да је Нетанјаху заправо „потегао“ Путина  да му помогне како би победио конкурентску партију Авигдора Либермана (иначе најекстремнијег израелског политичара) и његову партију „Наш дом Израел“, управо привлачењем гласова рускојезичких грађана Израела, међу којима велики политички углед управо има руски председник.

Међутим, руска амбасада је изјавила да нема информацију о могућем доласку Путина у Израел. Ипак, међу руским дипломатама има мишљења да је могуће да се Путин појави у септембру на откривању споменика, јер је блокада Лењинграда била једно од највећих кривичних дела из времена Другог светског рата на Источном фронту. Блокада је почела 8. септембра 1941, а завршена је 27. јануара 1944. године и трајала је 872 дана.

Блокада је изазвала срашну глад међу цивилним становништвом, а узела је и 500.000 живота војника, међу којима је било 70.000 лица која су себе сматрала Јеврејима (у основи се заправо радило о Ашкеназима). Истовремено, 1.400.000 становника града је евакуисано, углавном жене и деца, али су многи током евакуације умрли од глади или погинули, јер су Немци бомбардовали пут којим је вршено њихово извлачење из града. Иначе, уништење града и целокупног становништва лично је наредио Адолф Хитлер (директива бр. 1601, потписана од главнокомандујућег Вермахта Адолфа Хитлера 22. септембра 1941. године)

Споменик блокади Лењинграда кошта око 1,3 милина шекела (један шекал се мења за 30,34 динара), а финансирао га је Евроазијски јеврејски конгрес, преноси руски портал  putin24.info.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.