Анализе

Америка се одриче свог Конана-варвара, још ће га уназад `кастрирати`

НИЈЕ ЈАСНО НИ ЧИМЕ ХОЛИВУД ИМА НАМЕРУ ДА РАЗОНОЂУЈЕ И ПОКОРАВА `ОСТАТАК СВЕТА`

  • Сада у САД и на Западу Конана сматрају „неправилним ликом преко којег се пропагира и намеће „токсична мужевност“. Чак тврде да то што се мушкарци туку и насрћу на жене није последица никакве `фаталне биологије` већ задојености у детињству и раном пубертету „Шварценегеровим млеком“
  • „Правилни мушкарац“ на Западу постаје тешко схватљиво створење. Од жена га разликују само вишевековна кривица и огроман број недостатака које би морао да отклања. У суштини, остављена му је само једна могућност: шта год да му се догађа – да се жали где треба
  • Америка је ушла у фазу одбацивања свог Шварција, свог Рокија и свог Прљавог Харија. Другим речима: свог победничко-такмичарског модела са максимом „победи или цркни покушавајући да победиш“

_____________________________________________________________________

У СВЕТСКИМ медијима се дебатује – шта урадити са „тешким наслеђем Холивуда“ из 80-их година прошлог века.

Тиче се то „чудовишних филмова“ попут „Конана-варвара“ и „Крокодила Дандија“, али сагласности још нема.

У средишту дискусије је питање: шта чинити са ликом „мишићавог мушкарца намазаног уљем, одевеног само у ремење, а са мачом“. Такви ликови су се намножили након 1982-ге и појаве „Конана“ који је своје непријатеље секао и лево и десно, стичући наклоност жена.

Међутим, сада на Западу Конана сматрају „неправилним ликом преко којег се пропагира и намеће „токсична мужевност“. Чак тврде да то што се мушкарци туку и насрћу на жене није последица никакве `фаталне биологије` већ `отровног мачизма` и задојености у детињству и раном пубертету „Шварценегеровим млеком“.

Поборници ове теорије, која нема никакву научну потврду али иза ње стоји `консензус експерата`, сматрају да су набилдовани Конан и филмови „мача и магије“ данашње мушкарце у добу између 35-50 година погрешно усмерили. Навели их да верују да мушкарци треба да ћутећи све подносе, да су кукање и плакање испод нивоа, да су жене слабији пол који не зна баш увек шта хоће.

„Крокодил Данди“ је на удару због сцене у којој главни јунак у бари пропушта кроз шаке трансвестита и говори „Зар је ово мушко?! Погледајте га: мушко, а облачи се као девојка!“

„Конан-варвар“, који почиње цитатом из Ничеа „Јача вас све што вас не убије“, никако се, наравно, не уклапа у савремену концепцију `исправне мужевности`.

А `исправна мужевност` по шаблону 2019-те уопште није мужевност.

И сам појам `мужевност` данас је проблематичан јер наводно садржи превише компоненти којих се треба стидети или су их мушкарци себи неосновано присвојили у `мрачним временима`.

„Правильни мушкарац“ у овој концепцији је тешко схватљиво створење.

Од жена га разликују само вишевековна кривица и огроман број недостатака које би морао да отклања. У суштини, остављена му је само једна могућност: шта год да му се догађа – да се жали где треба.

Малтретирају те у школи — жали се руководству школе. Ако га на послу замоле да помери орман („зато што је мушкарац“) – треба да се жали.

Диригенти се још нису договорили: шта да раде ако колегиница на послу показује да јој се свиђа. Јер, такав мушкарац је, с једне стране, жртва сексуалног прогона, а с друге – ако узврати – може сам бити оптужен за сексуално спопадање. А за то може и посао изгубити.

Фактички, пред нашим очима најуспешнија социјална формација краја прошлог и почетка овог века улази у фазу сопственог порицања. Фундаменталног, стилског и на ситницама.

У фазу одбацивања свог Шварција, свог Рокија и свог Прљавог Харија. Другим речима: свог победничко-такмичарског модела са максимом „победи или цркни покушавајући да победиш“. На удару је успут и девиза: „живи како хоћеш и дај другима да живе“.

Ова епоха на Западу одлази у прошлост, а долази „генерација пахуљица“. Чине је грађани разних земаља који схватају своју душевну крхкост и све противречи њиховим дубоким непоновљивим емоцијама доживљавају као микротрауме.

„Америка 80-их“ из холивудских филмова била је један од основних инструмената за подривање СССР.

Није баш јасно чиме одсад Холивуд – који је прошао очишћење преко #MeToo – има намеру да разонођује и покорава остатак света.

Ако му је модел филм-рекордер „Осветници: Финале“ – онда му је перспектива прилично мрачна.

Лик Правилног Мушкарца 20. века – Капетан Америка – емигрирао је у прошлост.

Лик најближи Конану – Тор – удебљао се и збрисао у далеки космос да би се скитао и банчио.

Како ствари стоје, пред руском филмском индустријом се отвара неочекивана перспектива. Шанса да – на савременом техничком нивоу, дакако –  прави филмове о мужевности и женствености, које заборавља `авангардни свет`.

А са њима ће оно што се назива „руском пропагандом“ добити неочекиване адуте…


ИЗВОР: http://fakti.org/media-menju/amerika-se-odrice-svog-konana-varvara-jos-ce-ga-unazad-kastririati

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.