Анализе

„Власти Црне Горе дискриминишу Србе због жеље да удовоље Западу“

ФОТО: Стефан Вуковић

  • Да бисмо описали ситуацију око антисрпске политике коју спроводи владајући режим у Подгорици, посебно након ступања Црне Горе у НАТО, довољно је споменути само неколико чињеница свакодневне дискриминације Срба који чине 30% становништва цијеле земље. О томе је за EADaily говорио члан Руског предсједничког клуба „Повјерење“ Стефан Вуковић

Подсјетимо, прије неки дан се у црногорској штампи појавила информација да је у Подгорици ученица осмог разреда пријетила ножем другој ученици – Српкињи.

По ријечима Вуковића, у црногорским школама ученици више не изучавају стваралаштво српских писаца, грађани се плаше да кажу да говоре српским језиком, а у администрацији ради мање од 1% Срба. Такође, 5% грађана Црне Горе нема никаквих докумената која би потврдила њихово држављанство, додао је Вуковић, истичући да се ради углавном о онима у чијој колони „Националност“ пише „српска“. У међувремену, Албанци и Цигани, који живе у Црној Гори без проблема добијају документа и уживају сва права грађана ове балканске земље, рекао је он.

„Спортисти и културни дјелатници такође се суочавају са проблемима, ако се позиционирају као Срби. Они не могу да дођу до финансија за своје активности. Многе улице које су добиле име по познатим Србима већ су преименоване, а ћирилица се истискује из службене употребе“ , – рекао је саговорник EADaily.

По мишљењу Стефана Вуковића разлог таквог понашања црногорских власти треба првенствено тражити у њиховој жељи да удовоље Западу, јер су се Срби цијело вријеме противили уласку Црне Горе у НАТО, а такође им није блиска идеја о уласку земље у Европску унију.

Тиме се позиција оног дијела становништва који себе идентификује као српски не разликује много од мишљења већине становништва земље, који има негативан однос према чланству у НАТО-у, сматра Вуковић. „Нарочито ако узмемо у обзир да је ступање у НАТО прошло без икаквог референдума, без јавне расправе, иако нам је било обећано да ће све то бити. Парламент је једноставно донио одлуку, коју је већина становништва дочекала без имало ентузијазма“ , – додао је он.

Поготово ако се зна да после примања Црне Горе у НАТО на земљу није пала киша злата, као што је то било обећано, нагласио је Вуковић. „Многи су причали о томе да ће кад земља буде у НАТО-у животни стандард расти, економија напредовати. Ми то не осјећамо. Сад већ нико о томе и не прича. Ми смо само дужни да издвајамо за чланарину из нашег ионако пустог државног буџета и учествујемо у разним мисијама, у оквиру којих смо ми окупатори у другим земљама. Ми се на тај начин мијешамо у унутрашње послове других земаља, који се нас не тичу“ , – рекао је експерт.

По ријечима Вуковића, у црногорским државним структурама постоји посебан двоструки став према српском питању. Саговорник EADaily нам је рекао да у земљи постоји Фонд за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе који на годишњем нивоу издваја новац за рад „Српског националног савјета“ – невладине асоцијације која се бави подршком науке и културе међу српским становништвом Црне Горе. Али, са друге стране, наставља Вуковић, тај исти фонд ради све како би ометао рад савјета.

Што се тиче вијести о инциденту у основној школи у Подгорици, Вуковић је изразио изненађење због тога што је она уопше процурила у информативни простор. По његовим ријечима много чешће српску дјецу у школи бију њихови вршњаци, а разлог за то је управо њихова национална припадност, али се ти догађају не објављују у медијима.

Коментаришући другу тему која је сада посебно актуелна у српско-црногорским односима – усвајање спорног закона о слободи вјероисповијести, иза којег стоји намјера црногорских власти да отме имовину Српске православне цркве, Вуковић је напоменуо да је „црква старија од државе“. Ипак, наставио је, држава је показала свој став према цркви, између осталог и тиме што државни чиновници свакодневно у јавности називају вјернике и свештенике Српске православне цркве разним погрдним именима.

„Последњи истакнути случај – то је случај са црногорским дипломатом, савјетником амбасаде у Турској Мирном Никчевић. Она је ослобођена дужности. Али у принципу државни службеници не оклијевају када нас, вјернике, и свештенике СПЦ називају разним именима. Чини ми се да у случају имплементације спорног закона Црна Гора неће избјећи свој Мајдан. Народ неће дозволити да тако нешто прође без приговора“, – сумирао је Вуковић.


ИЗВОР: Eurasia Daily (EADaily)

https://eadaily.com/ru/news/2019/07/04/vlasti-chernogorii-diskriminiruyut-serbov-iz-za-zhelaniya-ugodit-zapadu

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.