Анализе

Масони освештали иконе у Елоховској саборној Цркви у Москви

Како преноси руски портал црквених новости „Кредо прес“ (credo.press), представници Велике масонске ложе Русије, на челу са великим мајстором Андрејем Богдановим, у присуству великог мајстора Ложе Шпаније и извршног секретара Светске конференције масонских ложа Оскара де Алфонса Ортеге са супругом, освештали су у Елоховском саборном храму у Москви две иконе за масонски храм у Полтавки.

Обред освештавања икона обавио је лично настојатељ Елоховске саборне цркве протојереј Александар Агејкин.

Детаљна фото-репортажа о том догађају, може се погледати на сајту Велике Ложе Русије (овде:).

Шта на то каже Агејкин? Шта је то било? Православна мисија међу заблуделима, или погружавање у масонство у циљу бољег разумевања дела Лава Толстоја?

Агејкин је у својој изјави за „Интерфакс – религију“ рекао следеће (овде:):

„За некога су то масони, а ја нисам питао људе за њихова политичка уверења. Главно је да ли си ти хришћанин или не! Масонерија је игра за одрасле.

Другим речима, масони могу да наставе да освештавају и у патријаршијском саборном храму све што желе. Настојатељ није против њихових „политичких уверења“.

Александар Агејкин:

„Онима којима се интересују да ли сам ја масон, узвраћам контра питањем:  да ли сада своје молебане и требе треба да служим под надзором оних који ми се обраћају са пристрасним питањима? Зар исповедање масонских уверења није лична одлука сваког човека? Зар то није исто што и бити члан партије „Јединствена Русија“, КПРФ, ИЛИ ЛДПР? Какве то везе има са верским животом хришћанима?“

Очито је да старешини Елоховске саборне цркве неко већ треба да објасни да се масонерија са њеним религиозним обредима разликује од Либерално демократске партије Русије са њеним местима у Државној думи.

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

По материјалу са: „Портал кредо“ / „Интерфакс религија“

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.