Анализе

Зашто учествовати у друштвеном раду?

  • У 21. вијеку учешће у животу земље често се изражава у „лајковима“ и „дијељењима“

Комфортан и лагодан живот омогућава нам да живимо спокојним начином живота, да водимо „кухињске разговоре“, активно расправљамо о социјалним проблемима на интернет-форумима под било којим надимком.

Ипак, требало би барем понекад искључити рачунар, социјалне мреже и поставити себи једно питање: Да ли је то стварно живот и активна позиција? И искрено одговорити себи.

Ставити лајк – не значи бити солидарним, подијелити нечију објаву – не значи уложити напор да би се ситуација промијенила. То је угодна илузија, која нас чини све више пасивнијима. . .

Али, увијек постоје они који реално раде док остали дијеле објаве виртуелно. Има и оних који пишу на Интернету о неопходности добротворног рада, али не примјећују усамљеног старца у сусједном стану! Оправдања се нађу увијек – нема времена, не умијем, ово није моје, за то не плаћају. . . Оправдања за друге, али да ли је тако једноставно бити искрен са самим собом?

И због чега се људи баве друштвеним радом? Не зато што их одликује посебни алтруизам, него због тога што не могу другачије. Зато што није могуће спознати живот без покушаја да га промијените на боље. Зато што прави живот и јесу људи и дјела.

Татјана Смак, друштвени аналитичар

Омладински савез економиста и финансијера

 

Превод: Стефан Вуковић

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.