Анализе

Мило објавио рат Православљу у Црној Гори!

Извор: Фејсбук страница аутора текста

Јер Цариградски патријарх, и поред трагичне његове грешке у украјинском случају, ипак није у толикој мјери наиван да може давати дозволу за озваничење цркве чију већину малобројних „вјерника“ чине – атеисти

 

Пише: Бошко Вукићевић*
Било је само питање тренутка када ће диктатор Ђукановић објавити отворени рат Православљу у Црној Гори. Нема никакве сумње да је јучерашњи дан пажљиво одабран за објаву, јер тиранин никада не оставља простора импровизацији. Неки дукљански јавни дјелатници су одмах славодобитно закључили да је „Мило већ у фази преговора са Васељенском патријаршијом око добијања томоса“.И поред тога што нас је Васељенски патријарх навикао на изненађења, мислим да је неоправдан ентузијазам дукљаноида поводом брзинског добијања томоса. Јер Цариградски патријарх, и поред трагичне његове грешке у украјинском случају, ипак није у толикој мјери наиван да може давати дозволу за озваничење цркве чију већину малобројних „вјерника“ чине – атеисти. Васељенски патријарх можда може некад бити у улози човјека у заблуди, али мислим да себи неће дозволити да изиграва циркусанта.

Но, и поред мале вјероватноће о тренутном постојању преговора са Вартоломејом, Ђукановић је ипак пажљиво одабрао тајминг за објаву похода на православље. Прије свега, Мило одабира тренутак примитивних и недостојних напада на митрополита Амфилохија који долазе из Србије, од тамошњих власти али и неких опозиционих политичара, рачунајући да ће на том анти-црквеном таласу и сам профитирати. Уз очекивани изговор: „ето, чак га и српски политичари га нападају“. Надаље, увијек треба имати у виду да диктатор обавезно направи неку драматичну објаву која узбурка јавност када треба скренути пажњу са неких лоших економских вијести које су резултат погубних режимских политика. Треба имати у виду да је недавно објављен извјештај Европске комисије, до сада најгори за монтенегринске режимске политике, и сада га клептократе морају замаскирати.

Међутим, не ради се овдје само о скретању пажње. Пошто су разорили индустрије и покрали друштвена богатства, режимлије предвођене Ђукановићем су осмислиле нови „бизнис-план“ који се састоји у отимању црквене имовине. Намирисали су веома примамљиве послове са туђом имовином коју намјеравају да присвоје, а која није мала. Иако зна да остваривање таквог пројекта неће лако ићи, као и да је ризик велики, Мило ће одиграти и ову партију покера, јер отимачина и пљачка представљају његову једину идеологију и животни кредо. Уосталом, на тај начин он намјерава и да на што је могуће дужи рок одложи свој политички крај, знајући да већину диктатора ћека иста судбина.

Но, и поред позитивних искустава у пљачкању и одлучности црногорског диктатора, мислим да ће православље у Црној Гори ипак бити превелик залогај за њега. Јер, као што сам већ истицао: у овом случају људи ће бранити нешто што је више и значајније од било чега што им је до сада отимано. Нешто што није само од овога свијета. Такви људи су тврд орах. Први одговор на режимску најаву похода на Православље десиће се 15. јуна у Подгорици. Мислим да ће бити знаковит.

Аутор је предсједник покрета Слобода народу

 

ИЗВОР: https://www.in4s.net/vukicevic-milo-objavio-rat-pravoslavlju-u-crnoj-gori/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.