Анализе

ПОЉСКА И НАЦИЗАМ: Делегација Пољског града Конин славила Дан победе у руском Брјанску

  • С обзиром да је званична Пољска одбила да позове Русију да узме учешће у прослави Дана победе, чиме је показала да жели да одузме ову победу СССР-у и „преда“ је Американцима, Градоначелник Брјанска, Александар Хлиманков, за госте из Пољске је организовао посету представника града Конин Маршу „Бесмртног пука“ у овом граду и посету меморијалном центру „Партизанска пољана“

Свечаност је почеле са одавањем почасти погинулим у Другом светском рату на војним гробљима и на Тргу војне славе. Заједно са представницима свих нивоа власти, цвеће су положили на споменике градоначелник  Конина Пјотр Коритковски, заменик председника Градског већа Конина Славомир Лорек и заменик председника Друштва „Пољска-Исток“ Здзислав Јацашек.

Потом, како је саопштила прес-служба, пољска делегација је прошла дуж централне авеније у Брјанску у паради поколења, на чијем челу су били ветерани Великог отаџбинског рата. „Овај дан је веома важан за руски народ. То је веома важно за и целу Европу, укључујући Пољаке који су се заједно са Црвеном армијом борили на фронтовима. Сагињем главу пред онима који су учествовали у овом ужасном рату, посебно пред онима који су учествовали у овом страшним рату, онима који се нису вратили са бојних поља. Преносим најтоплије поздраве становницима Брјанска од града-побратима Конина, са којим Брјанск сарађује већ 24 године“, рекао је Коритковски.

Део споменичког комплекса „Партизанска пољана“

Гости из Пољске су поделили своје утиске о маршу Бесмртног пука у Брјанску, а у којем је учествовало неколико десетина хиљада становника овог града. „Веома сам импресиониран учешћем толиког броја људи који су данас изашли на улицу са фотографијама својих рођака учесника рата. Овде се обузме осећак поноса и захвалности“, нагласио је градоначелмик Конина.

Градоначлник Брјанска, после свега организовао је да гости из пољске посете меморијални центар „Партизанска пљана“, који сведочи о херојству партизана и страдању становника околних села, јер су Немци, да би сузбили партизански покрет буквално убијали све становнике, од беба од шест месеци до стараца.

„Партизанска пољана“ је важно место не само за становике Брјанска, јер је то место које сводочи о страдању и подвигу једног поколења, што се не сме заборавити“, објаснио је Александар Климанков, а све су пренеле и страни медији.

ИЗВОР: Факти

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.