Анализе

КO ТО ПАЛИ ВАТРЕ НА БАЛКАНУ: Бошњаци траже да Санџак буде држава!

  • Да није трагично и опасно било би смијешно, али ваља поставити питање ко то пали нове ватре на Балкану

Бошњачко национално вијеће (БНВ) тражи да се успостави специјални статус за Санџак, који ће вршити функције државне власти, преко органа Санџака и преко органа у општинама у његовом саставу. Територија Санџака би према иницијативи БНВ-а, обухватала подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

„Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге које ће гарантовати пуну слободу кретања људи и роба“, наводи се на сајту БНВ-а.

Иницијативом се предвиђа да Санџак може да ступи у међународне односе када су у питању научно-техничка сарадња, културно-просвјетна, економска сарадња „и друге области предвиђене овом Иницијативом“.

Ово неодољиво подсјећа на албанске захтјеве још у прошлом вијеку, а шта имамо данас не треба посебно да објашњавамо. Биће интересантно пратити како ће се у свему овоме снаћи ДПС чији је један од коалиционих партнера Бошњачка странка. Ови Бошњаци попут Албанаца данас траже све што им падне на памет, па би чак да присвоје скоро пола Црне Горе и добар дио Србије. Да није трагично и опасно било би смијешно, али ваља поставити питање ко то пали нове ватре на Балкану? Неће бити да и овога пута Срби нешто муте и ремете међувјерски и остали (не) склад у Србији и Црној Гори?

Права и обавезе Санџака би се, према овој иницијативи, регулисале „Уставом Санџака“.

„Санџак је територијално политичка заједница равноправних грађана и народа који у Санџаку живе. Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима, Уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку“, наводи се у Иницијативи.

Санџак би имао демократски изабрану Скупштину, Гувернера и Владу као носиоце извршне власти укључујући полицију под њиховом контролом, и независно судство.

Први избори за ове органе били би одржани под надзором УН, Европске уније и ОЕБС-а.

„Подручје Санџака биће трајно демилитаризовано под надзором ОУН и Европске уније, што обавезује државне власти да у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса за Санџак повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и оне полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности. Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге“, наведено је у Иницијативи.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/ko-to-pali-vatre-na-balkanu-bosnjaci-traze-da-sandzak-bude-drzava/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.