Анализе

Синод Васељенске патријаршије ће разматрати захтев МПЦ – Охридске Архиепископије?

  • Синод Васељенске патријаршије одлучио је да уврсти у разматрање захтев неканонске Македонске православне цркве – Охридске Архиепископије и Владе Македоније за решавање статуса те цркве

Синод Васељенске патријаршије одлучио је на последњој седници, одржаној у првој половини маја у Фенеру, у Истанбулу, да уврсти у разматрање захтев неканонске Македонске православне цркве – Охридске Архиепископије и Владе Македоније за решавање статуса те цркве, пише скопска Нова Македонија.

О томе да ли то значи да је македонска црква ушла у процедуру за коначно решење статуса, верски аналитичари и црквени званичници имају различите ставове, а заједничко им је мишљење да нема дилеме да ова одлука означава почетак процеса за решавање македонског црквеног питања.

Међутим, према њима, за сада, остаје непознато у којој форми и у ком правцу ће бити донесена одлука екуменског патријарха Вартоломеја.

Иако се, како се наводи, у изјави Васељенске патријаршије не дају детаљи о разговору о овом питању на седници Синода, стављање ове теме на дневни ред, сматрају аналитичари, значи увођење у процедуру захтева који су патријарху Вартоломеју пре годину дана упућени од македонске цркве и владе.

„Између осталог, на састанку се разговарало и о апелационом суду (еклектону) који је поднела Црква у Северној Македонији, која је остаје у расколу“, саопштено је на веб страници Васељенске патријаршије.

Према речима верског аналитицара Бранка Ђорђевског, овом одлуком Васељенске патријаршије, Македонија је ушла у кључну фазу решавања канонског статуса МПЦ-ОА.

„Можда то неће бити одлука одмах, али је сигурно да ће наше питање бити актуелизовано, што се може протумачити као почетак решавања црквеног питања“, истиче Ђорђевски.

Он каже да треба сачекати да се сазна шта је речено на тој седници Синода Васељенске патријаршије, као и оно што ће се посебно решити.

„Веома је важно да Васељенска патријаршија одреди статус цркве. Радна група ће се руководити сопственим интересима. Она жели да ојача своју позицију међу православним црквама“, истиче аналитичар.

Ђорђевски се, каже, плаши да можда македонска црква неће добити, како каже, „чисту и пуну“ аутокефалност, већ оптерећену неким обавезама према Васељенској патријаршији.

Нова Македонија примећује да ова одлука патријарха Вартоломеја да се на дневни ред уврсти захтев македонске цркве и владе за признавање њене аутокефалности долази готово истовремено са одржавањем редовне седнице Сабора СПЦ у Београду.

И руска црква, кажу, чека да Вартоломеј одлучи.

Подсећају да је Вартоломеј у недавном интервјуу београдској Политици, није дао конкретне одговоре у вези са захтевом за признавање аутокефалности МЦ, већ је само указао на разлику између црквених спорова у Украјини са онима Српске православне цркве са црквом у Македонији и Црној Гори.

Међутим, он је такође нагласио да не намерава да промени Устав Српске православне цркве или њене границе ако не постоје адекватни услови.

Руски патријарх Кирил, у међувремену, такође у интервјуу том београдском дневнику је казао да ова изјава патријарха Вартоломеја значи да он намерава да спроведе „украјински рецепт“ у Македонији.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs

Подели:

3 Comments on “Синод Васељенске патријаршије ће разматрати захтев МПЦ – Охридске Архиепископије?

  1. Не желим да повредим било чије религиозне, дакле православне ставове, али како се из горњег текста види да је центар „моћи“ васељенски патриарх Вартоломеј, мало о њему. Он је 1997 године награђен златном Медаљом америчког Конгресса за заслуге (питамо се које??), доказ за то: https://adamashek.livejournal.com/1143321.html . Значи да исти није самосталан, него „њихов“.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *