Анализе

РЕЖИМ ЖЕЛИ ДА „СЛОМИ КИЧМУ“ СРПСКОМ НАРОДУ: Притисцима праве Црногорце

  • Пред попис становништва 2021. појачава се притисак режима на Србе у Црној Гори. Различитим методама власт утиче на Србе да се другачије изјасне

ПИШЕ: В. Кадић

ОСНОВНИ циљ актуелног режима у Подгорици везан за свеобухватни попис становништва заказан за 2021. годину јесте да Црногорци постану већински народ у овој држави. Да би то постигла, тамошња власт плански актуелизује старе теме око односа Црне Горе и Србије, српства и црногорства… Главни актери овог политичког инжењеринга су квазиисторичари и партијски чиновници који народу сервирају „истине“, тврдећи да је Црна Гора само своја и ничија, да са српством нема баш ништа, па чак ни са словенством!

Представници Срба у Црној Гори упозоравају да се спрема велика политичка олуја, чији је циљ да миноризује српски народ. Андрија Мандић, један од опозиционих лидера, упозорава да режим жели да „сломи кичму“ српском народу, као и његовим политичким представницима.

– Неће бирати средства како би се што мање грађана Црне Горе изјаснило као Срби. Притисци су све јачи, а њихова кулминација тек наступа – каже Мандић.

Да је предстојећи попис становништва само један од полигона за спровођење црногорског идеолошког пројекта, у чијој је суштини неутралисање Срба и српског фактора, подсећа проф. др Будимир Алексић, посланик Нове српске демократије.

– Режим у Подгорици спроводи асимилацију и подстиче људе на исељавање. Људи који не могу да издрже социјални притисак одлазе, што режим подстиче. Они који немају где да се преселе најчешће поклекну и постају национални Црногорци. Аксиом црногорског идеолошког пројекта је Црна Гора без Срба. „Производња Црногораца“ одвија се инструментима државне моћи, што је веома опасно – каже Алексић.

Црногорски национални пројекат спроводи се комбинацијом контролисаних медија, образовног система, културних установа, уметничког стваралаштва, и економског притиска. Како време одмиче, режим то све суровије чини. Суђење лидерима српског народа у Црној Гори и суспендовању правног поретка у случају „државни удар“ само је део истог пројекта.

Алексић подсећа да су сви послератни пописи (од 1948. до 2011) били фингирани и нису одржавали стварно стање.

– Оправдана је сумња да ће и предстојећи попис власт ускладити према својим интересима, намерама и циљевима. Пуних 20 година покушавају да неутралишу Србе, али у томе нису успели. То показују резултати избора, па и попис становништва, , упркос свим намештаљкама – наводи саговорник „Новости“.

ВЕЋИНСКА МАЊИНА

У КРАЉЕВИНИ Црној Гори на попису као Срби изјаснило се 94,3 одсто становништва, а 1948. свега 1,78 одсто! Попис из 1953, међутим, показује раст броја Срба на 3,3 одсто. Деценију касније српском народу је припадало 2,6 процената популације, а 1971. 7,4 одсто. На пребројавању 2003. чак 31,9 одсто грађана Црне Горе изјаснило се да припада српском народу. Тренутно важећи податак, на основу пописа из 2011, јесте да је Срба у Црној Гори 28,7 одсто.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.