Анализе

Зеленски добио подршку рабина за дијалог са житељима Донбаса и Крима као са – Украјинцима

УКРАЈИНА ИМА НЕШТО ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА ЈЕВРЕЈА АЛИ ЈЕ ЊИХОВА МОЋ ВЕЛИКА

  • Владимир Зеленски се 30. априла срео са „митрополитом“ Епифаном, поглаваром обједињних украјинских расколника. Нешто касније истог дана разговарао је и са поглаваром канонске Украјинске православне цркве митрополитом Онуфријем

ЈЕДАН од водећих украјинских Јевреја – Едуард Долинскиј – већ је са нескривеним задовољством саопштио да  ће Украјина, уз Израел, бити једина земља на свету у којој ће и премијер (Владимир Гројсман) и председник (Владимир Зеленски) бити Јевреји.

Могуће је да Гројсман већ после парламентарних избора који ће на јесен бити одржани у Украјини више неће бити на челу њене владе. Али, дотле ће Украјина – бар што се тиче главне власти у земљи – бити “други Израел“.

Да ствари овако стоје – свесни су и Украјинци и украјински Јевреји.

Гројсман и Зеленски су на врху пирамиде иако у Украјини живи само нешто више од пола милиона Јевреја. Међутим, њихова сумарна економска и политичка моћ много је већа од њиховог удела у укупном становништву.

Утолико је разумљивије што се Зеленски срео са украјинским рабинима и замолио их да подрже његову намеру да успостави дијалог са житељима Крима и Донбаса.

И што је шесторици чланова Савета рабина Украјине своју намеру објаснио овако:

“Молим вас да подржите моју намеру да развијам дијалог са житељима привремено окупираних територија на истоку Украјине и на Криму. Сматрам да не смемо губити везу са тим људима јер су сви они Украјинци и наши суграђани“.

Рабин Пинхас Вишецки, који је дуго живео у Доњецку, похвалио је намеру Зеленског  и оценио да је то „једини прави пут“.

Шмуел Каминецки, главни рабин Дњепропетровска и Днепропетровске области, где је центар украјинског јеврејства, такође је охрабрио Зеленског и навео:

„Исход председничких избора потврдио је да у Украјини нема антисемитизма. Не постоји никакво противречје између – бити јевреј и бити украјински патриота. Украјина је за нас родна земља коју волимо и желимо да у њој сви добро и срећно живе“.

У Украјини је сахрањено 150 јеврејских праведника, па не чуди што у ту земљу сваке године стиже – не само из Израела – преко 800.000 ходочасника.

Рабини су Зеленском поклонили „ексклузивно издање Торе“.

Зеленски се 30. априла срео са „митрополитом“ Епифаном, поглаваром обједињених украјинских расколника.

Нешто касније истог дана разговарао је и са поглаваром канонске Украјинске православне цркве митрополитом Онуфријем.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zelenski-dobio-podrsku-rabina-za-dijalog-sa-ziteljima-donbasa-i-krima-kao-sa-ukrajincima

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.