Анализе

ТАЈНИ ПЛАН САД: ЦИА из Сарајева руши утицај Русије у Европи

  • Амерички званичници стигли у БиХ са скривеним планом. Због веза с Москвом на удару Додик и још око 300 људи

ДЕЛЕГАЦИЈА америчких званичника, предвођена другим човеком ЦИА Воном Бишопом, данас би у Сарајеву требало да има састанке са представницима свих обавештајних и безбедносних служби у БиХ и РС. Званична тема ових састанака је ризик од тероризма и повратка џихадиста на Балкан, али како наводе обавештајни извори, прави циљ посете Бишопа је јачање логистике за спровођење америчке агенде – „борбе против малигног утицаја Русије у Европи“.

У званичну посету Сарајеву, заменик директора ЦИА Бишоп стигао је у четвртак уз велике мере безбедности. Његов домаћин практично ће бити директор Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА) Осман Мехмедагић, а требало би да разговара и са одлазећим министром безбедности Драганом Мектићем и другим представницима безбедносних служби, укључујући и челнике МУП РС.

Формални састанци, међутим, само су маска за праву мисију у Сарајеву, која је усмерена на спречавање руског утицаја и посебно на слабљење позиције председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика кога Америка види као „главног руског човека“. Он би, према нашим изворима из обавештајних кругова, требало да о томе разговара са челницима ОСА, али и да ради на ширењу мреже сарадника.

Сузбијање утицаја Русије у Европи последњих година налази се високо на листи приоритета вашингтонске администрације. Амерички државни секретар и некадашњи челник ЦИА Мајк Помпео недавно је изјавио да борба против „погубног утицаја“ Русије представља приоритет и у буџету САД. Он је, приликом посете Европи, рекао да Кина и Русија представљају двоструку претњу за напредовање у демократији и слободном тржишту од пада Берлинског зида. Обећао је да ће Америка повећати своје ангажовање у источној и централној Европи преко споразума о одбрамбеној сарадњи и програма размене.

И Додик је недавно говорио о мрежи за спречавање „малигног утицаја Москве“. Према његовим речима влада Велике Британије уложила је шест милиона фунти у формирање центра који би се тиме бавио.

Једно одељење налази се у Тирани, а друго у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних институција и НВО који шире руски утицај и на списку их има око триста. Вероватно сам и ја на тој листи.

Бишопова посета БиХ, према писању сарајевских медија, није била најављена у јавности.

КО ЈЕ БИШОП

ВОН Бишоп је читаву каријеру провео у ЦИА, где је, између осталог, био главни аналитичар за Африку. Пензионисао се 2011. године, али се вратио неколико година касније као консултант за реорганизацију америчке обавештајне службе. Прошле година амерички председник Доналд Трамп поставио га је на позицију другог човека ЦИА.

КЛОПКА ЗА БАЊАЛУКУ

САСТАНЦИ за замеником директора ЦИА нису случајно заказани за данас – наводи наш извор. Организатори су рачунали да би, с обзиром на то да је данас Велики петак, представници Српске могли да изостану, што би се искористило да се Бањалука оптужи да избегава сарадњу са Америком.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.