Анализе

ИТАЛИЈА И РУСИЈА – Заједно против фашизма

  • Уочи Дана ослобођења од фашизма у Напуљу, два италијанска сенатора оргнаизовала су изложбу о заједничкој борби Италијана и Руса против ове куге

ИТАЛИЈАНСКА ИНИЦИЈАТИВА

Изложба „Заједничка борба против фашизма: италијански отпор и совјетски партизански покрет“ отворена је 15. априла у Кући пријатељства у Напуљу. Отварању су присуствовали италијански политичари и јавне личности. Русију су представљали гости из града Партизанске славе – Брјанска: на челу делегације су били Александар Климанков, заменик председника регионалне скупштине, Михаил Иванов и директор Брјанског огранка Руске академије за националну економију и јавну управу при канцеларији председника Русије, Сергеј Шачнев.

Идеја за постављање изложбе рођена је у Италијанском културном удружењу Максим Горки, које одржава везе са организацијом италијанског отпора фашизму. „И наши партизани овде у Италији и совјетски партизани су тукли непријатеља на својој земљи и борили се против фашизма“, рекао је сенатор Луиђи Марино на отварању изложбе, „али у Италији мало њих има представе о обиму и величини партизанског покрета на окупираним територијама Совјетског Савеза. И мислим да је веома важно да се овде, у Европи, људи подсете тог страшног рата, сећају се масовног хероизма совјетских партизана,  те да схвате какве је жртве руски народ претрпио борећи се против фашизма.“

Изложба, која је организована уочи 25. априла, Дана ослобођења Италије од фашизма, показала се прикладном. Поред тога, на дан ослобођења у Напуљу ће се одржати манифестације на улицама града у којима ће учествовати и ратни ветерани из Покрета отпора.

ПОНОВО ЗАЈЕДНО

Сенатор Луиђи Марино је рекао да је пре неколико година био у Брјанску, посетио Партизанску пољану и био шокиран храброшћу совјетских људи који су живели у шуми, у земуницама, а не само да су преживели, већ су водили прави рат – разбили непријатеља, извојевавши победу за победом.

Сенатор Анђело Абенанте, који је такође подржао изложбу у Напуљу, сматра да је очување сећања на Други светски рат и жртве које су уграђене у темеље победе нешто што се не сме заборавити. “Морамо знати, морамо то запамтити. Не смемо заборавити лекције из историје. Не смемо допустити понављање трагедије рата. “

Антонио Аморети, ветеран италијанског отпора, упознајући се са изложбом, поделио је са присутнима своје размишљање: „Сада желим да наши ветерани дођу у Брјанск да својим очима виде та места где се руски народ храбро борио против непријатеља, приближавајући, на тај начин и ослобађање Европе од фашизма“.

“Ова изложба је јасан пример да нема граница за најважнију ствар – пријатељство и узајамну помоћ. Тако се преносе истинске вредности – способност пријатељства и једиства у борби против зла. Ово је наша света дужност према вама – да пренесемо ово знање и поделимо је, “рекао је Александер Кхлиманков „Ово наше сећање је од виталног значаја за нас, нашу децу и унуке “.

Сергеј Шачнев је говорио Италијанима о снази народног беса и истинској свенародној подршци партизанском покрету: “До априла 1942. у јужном делу брјанских шума било је више од 13.000 партизана и око 10.000 бораца група за самоодбрану. У партизанским одредима учествовали је локално становништво, борци и старешине Црвене армије који су остали у кружењу нацистичких војски. У неким областима, партизански покрет је имао карактер народног устанка. На пример, партизанске снаге у Дјаткову су на неколико месеци обновиле совјетску власт. Партизани су протерали Немце и њихове присташе из 346 насеља, потпуно ослободили Навлински и Суземски регион, а делимично – Севски, Трубачевски, Брасовски, Комаричски и Вигоничски ”.

Ова информација је изазвала дивљење присутних, као и речи Михаила Иванова да су партизани успели да ослободе Дјатково: „Четири месеца у позадини непријатеља постојала је совјетска власт. Огромне снаге окупатора су повучене из Москве да би уништиле партизане.“ Речи Михаила Михаиловича да фалсификвање историје треба спречити било је подржано од присутних у дворани. “Важно је не само да ми памтимо, већ и да млађима пренесемо какав је то био рат. И не смемо заборавити ко је почео рат и какве су циљеве себи пoставили фашисти – уништавање целих народа. ”

Италијани су подсетили Русе да је Наполи такође ослобођен од нациста од јединица отпора: “Држали смо град у нашим рукама четири дана – све док се савезничке трупе нису приближиле. Али било је неколико стотина људи у нашем Отпору, а код вас је цео народ учествовао у отпору. То је огроман допринос нашој заједничкој борби, и ми то памтимо. ”

Политичари и активисти Напуља на маргинама изложбе су истакли да им је изложба осећај једиства: „Опет смо заједно, као кад смо се борили против фашизма.“ Реагујући на изјаве и поступаке појединих европских политичара који су спремни да фалсификују историју због сопствених амбиција – одбијање Пољске да позове Русију на обележавање догађаја везаних за Други светски рат су примери тога. Искреност и директност Италијана оставила је позитиван утисак на руску делегацију. „Такви догађаји нас уједињују“, приметили су Руси.

Приредио Зоран Милошевић

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.