Анализе

СРПСКИ ЈУДА ПО ДРУГИ ПУТ: Да ли епископ Максим одводи епархију западноамеричку под омофор истамбулског расколника?

Подсећамо да је на званичном сајту Београдске патријаршије 13. марта 2019. године објављено саопштење под насловом „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини“ (овде:). У овом саопштењу, између осталог, се каже:  

         „Преосвештеним јерарсима и часним клирицима препоручи да се клоне литургијског и канонског општења не само са споменутим г. Епифанијем Думенком и његовим следбеницима него и са архијерејима и клирицима који им саслужују и ступају у општење са њима, сходно канонском начелу да ће се онај ко ступа у општење са неким ко је ван општења и сâм наћи ван општења“.

И поред овакве одлуке, као и поред чињенице да у свим епархијама у дијаспори у Недељу Православља клирици СПЦ служе само са Русима, Антиохијцима и ОЦА, епископ заподноамерички Максим наложио је подређеном му свештенству да саслужују са фанариотима, Украјинцима и осталим расколницима.

По нашим информацијама, Максим би ускоро требао да иде на саслушање у Београд, па је овај његов расколнички поступак само још један чин његове, већ пројављене, непослушности Сабору и Синоду.

Да се закључити да Максим, у крајњем исходу, жели да епархију западноамеричку подведе под омофор истанбулског расколника и јеретика Вартоломеја.

 Ево његовог саопштења.

+ + +

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ: ПОВОДОМ СВЕПРАВОСЛАВНИХ САСЛУЖИВАЊА ТОКОМ 2019. ГОДИНЕ

Током прве недеље Поста, док се спремамо да са свима православним хришћанима на видљив начин, у богослужењу, прославимо Недељу Православља – тријумф Цркве због васпостављања икона (843. године), Епархија Западноамеричка обавештава све своје свештенство и вернике да се постојано држе досадашње праксе при заједничком богослужењу или саслуживању са свима Православним Епископима, свештенством и верницима свих православних Епархија у Сједињеним Америчким Државама. Другим речима: ми не прекидамо заједничарење са онима са којима смо до сада, више од једног столећа у Америци, заједнички прослављали не само Недељу Православља него и друге црквене празнике током године. Само кроз литургијско учешће народа Божијег чува се заједништво Духа Светога (уп. 2Кор. 13,13).

С обзиром да су до неких мање упућених верника доспеле збуњујуће и нетачне информације по којима Српска Црква тобоже не општи са неким Православним Патријаршијама или пак Аутокефалним Црквама у свету, износимо следеће:

Поручујемо свим православним верницима поверене нам Епархије да не подлежу било каквим дезинформацијама о наводном неучествовању наше Цркве у свеправославним богослужењима. Постоји чудновати ставови који долазе са разних страна чији портпароли негде тврде а негде сугеришу да Српска Црква тобож препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били општењу. С тим у вези, саопштавамо да је неприхватљиво скретање у неканонско отцепљење од општења у евхаристијско-јерархијском јединству са осталим Православним Црквама у Дијаспори и целом свету.
Подсећамо све на мудре и црквене речи уваженог Архиепископа Албаније Анастасија (Јанулатоса) као и Митрополита Диоклијског Калиста (Вера) да Света Литургија (богослужбено општење) никада не може нити сме да се користи као оруђе у борби против неистомишљеника. Митрополит Калистос, који ће иначе бити главни говорник на Црквеном Сабору Српске Цркве у Америци јула месеца у Чикагу 2019. године, изразивши забринутост што је једна Црква одлучила да прекине заједницу (општење) са другом, поручио је изричито да „сва питања треба решити у духу братске љубави, без прекидања евхаристијске заједнице“.

Због свега овога желимо да охрабримо наше свештенство, монаштво и вернике да наставе са усрдним општењем и молитвено-евхаристијским заједничарењем са свима Православнима у Америци, а конкретније, са представницима свих канонских јурисдикција: Васељенске патријаршије (и свих њених јерараха као и подручних јој епархија у Америци), Антиохијске патријаршије, Московске Патријаршије (са аутомномном Руском Заграничном Црквом), Српске Патријаршије, Румунске Патријаршије, Бугарске, Патријаршије, Грузијске Патријаршије, Америчке Православне Цркве (OCA). Срби у Америци овим црквоградитељским јединством и љубављу, чином и делом пуног заједништва у Христу, благодаћу Духа Светога и на славу Бога Оца, дају прави пример и осталим православним хришћанима.

У години када наша Српска Црква прославља 800 година своје аутокефалности, позвани смо сви ми да поступамо онако како такав јубилеј налаже: прослављајући јединство на укупном плану и сведочећи дух општења како у нашем народу тако и у односу са другим Православним Црквама.

Епископ Западноамерички Максим

https://svetigora.com/saopstenje-eparhije-zapadnoamericke

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/11500/1/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.