Анализе

АНТИСРПСТВО БОШЊАКА: Деци бране да уче на српском

  • Бошњачко национално веће (БНВ) тврди да ће од септембра сва бошњачка деца морати да уче на матерњем. У Министарству кажу да нису дали сагласност
  • Танасић: Држава да одреди границе докле политичари могу да се мешају

СВА бошњачка деца наставу ће похађати на босанском језику. Од ове године више неће бити анкетирања родитеља, деца ће се уписивати по аутоматизму, на основу матерњег језика својих родитеља.

Ово је у Новом Пазару најавио председник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџо, тврдећи да за то имају сагласност Министарства просвете и директора санџачких образовних институција.

У Министарству просвете, међутим, кажу да нису дали никакву писану сагласност. И у школама у Новом Пазару су необавештени, и тврде да никакву информацију званично нису добили, нити од БНВ, нити од Министарства просвете. Кажу, то би била велика промена и не може да се изведе преко ноћи, зато што би значила да треба да се повећа број наставника који би предавали на босанском, а смањи број предавача на српском језику. Јер сада велики број бошњачке деце учи на српском. Ову Џуџову најаву тумаче као вид притиска на државу, али и као метод присиле за родитеље који не желе да им деца уче на мањинском језику.

Лингвисти критикују ову одлуку БНВ и појашњавају да је босански језик различит од српског само на симболичкој равни.

– Проблем су неки политичари који траже посла тамо где га нема и тако праве штету онима које наводно представљају – каже, за „Новости“, др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ. – Такође, и држава би требало да одреди границе докле политичари могу да се мешају у нека питања.

Есад Џуџо / Фото Н. Фифић

Посебан проблем је, сматра Танасић, то што родитељи бошњачке деце неће убудуће бити анкетирани да ли желе да њихово дете наставу похађа на српском или босанском.

– То задире у питање основних људских права – уверен је Танасић. – Ваљда родитељи најбоље знају шта је потребно њиховој деци. Такође, родитељи знају да могу да направе проблем деци у наставку школовања и тражењу посла у држави у којој живе.

Наш саговорник подсећа да нигде у Европи није могуће да неко ко се искључи из школовања на језику државе у којој живи, касније тражи посао у тој држави.

– Треба све оставити како је било до сада, а не да о томе одлучују један или два човека ради стицања политичких поена, поготову када је реч о областима о којима не знају ништа. Политичари из реда мањина често желе да дисциплинују своје заједнице и тиме им само наносе штету – уверен је Танасић.

ЖЕЛЕ ВИШЕ УЧЕНИКА

ЕСАД Џуџо каже да је план да се у наредне две године усклади похађање наставе на босанском и српском језику са националном структуром у овом региону где живи 64,2 одсто Бошњака – истакао је Џуџо, нагласивши да наставу на босанском тренутно похађа 17.500 ученика у 40 образовних установа и институција.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.