Анализе

ПРОФ ДР ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НА СРЈ ТРЕБА ДА СЕ ТРЕТИРА КАО ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ

У препуној сали Руског дома у Београду синоћ је, поводом промоције књиге «Србија и Русија» Владимира Кршљанина одржана и трибина под називом «Перспектива српско-руских односа» на којој је говорио и др Зоран Милошевић научни саветник Института за политичке студије, директор «Центра академске речи».

Том приликом професор Зоран Милошевић дао је интервју за српску редакцију Њуз Фронта:

Професоре Милошевићу ускоро се навршава 20 година од почетка НАТО агресије на СРЈ. Да ли можете да нам кажете које су последице данас од те агресије?

Прво, агресија на Савезну Републику Југославију, односно Србију и Црну Гору променила је политику државе у смислу да се окренула ка Западу.Наравно, после тога су уследиле разуражавање војске,предаја важних ресурса, економских, Западу, отварање тржишта за западна добра и што је можда и најтеже улазак западних вредности у наше образовање и наш образовни систем уз истовремено гашење медија, односно њихово потчињавање Западу.Тако да после две деценије ми у Србији немамо нити слободне медије нити домаће успешно образовање, нити друге ресурсе које смо предали Западу.

У време агресије појавила се идеја о присаједињењу Савезне Републике Југославије Савезу Русије и Белорусије.Да ли сматрате да је данас могуће обновити такву идеју?

Па видите, идеја је у то време усвојена у Скупштини и никада није поништена. Дакле, она формално правно и данас важи. Међутим, проблем је што ми немамо заједничку границу с Русијом него смо раздвојени Румунијом односно Украјином. Дакле Србија се налази у једном окружењу држава које су чланице НАТО-а и представља острво. Да би дошло до интеграција Србије у Евроазијски савез или било који савез са Русијом морају се решити ова питања тј. излазак Бугарске и Румуније из НАТО пакта и Европске уније.

Што се тиче земаља које су извршиле агресију на нашу земљу какво је ваше мишљење какав треба да имамо однос према њима?

Видите, то је злочин и он треба тако да се и третира. Последице тог злочина су огромне. Не само слом и промена наше државне политике него и здравствених. Ми имамо пораст малигних оболења јер су нас бомбардовали осиромашеним уранијумом и другим врстама забрањеног оружја. Дакле треба да се третира као злочин против човечности.

И за крај професоре како ви видите у будућности односе Србије и Русије?

Ови односи, ја бих желео да се развијају у пуном капацитету али ће бити искушења. Запад је овде уложио огромна средства у антируску пропаганду у Србији и сламање проруског става Срба. На нама је да то издржимо а на Русима да нам помогну.

Професоре хвала Вам за изјаву.

И вама

 

ИЗВОР: Ведран Тадић/Њуз Фронт,https://srb.news-front.info/2019/03/14/prof-dr-zoran-miloshevi-nato-agresija-na-srj-treba-da-se-tretira-kao-zlochin-protiv-chovechnosti/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.