Анализе

Спаде „Краљ Давид“ – награда Европске јеврејске асоцијације – на Мила Ђукановића

ФОТО: Факти

ПРИМИО ЈЕ У БРИСЕЛУ ГДЕ ЈЕ ОБЈАВИО ДА ЦРНА ГОРА ПЛАНИРА ИЗГРАДЊУ ПРВЕ СИНАГОГЕ

  • Објаснио присутнима да антисемитизам није опасност само за Јевреје него и за целу Европу. Полинезију, Парагвај и Антарктик, неким чудом, није поменуо
  • ФАКТИ: Изгледа да Европска јеврејска асоцијација није претерано `строга учитељица`. Изгледа да сматра да је аутократа Мило Ђукановић потпуно достојан награде „Краљ Давид“. Једино је нејасно да ли зато што је он нењки краљ – некрунисани краљ Монтенегра-  или зато што је и на њему жиг НАТО

_________________________________________________________________________

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Европске јеврејске асоцијације, рабин Менахим Марголин, уручио је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу Европску награду „Краљ Давид“.

Ђукановић је у обраћању након доделе награде у Бриселу рекао да је то доживео као признање свим грађанима Црне Горе, као једине земље у којој није било ратних разарања после распада Југославије, саопштено је из његовог кабинета.

Он је рекао да Јевреји у Црној Гори имају пуну аутономију у регулисању верских и националних односа.

У Црну Гору, како је рекао, долазе Јевреји из целог света, те туристи из Израела, док се од прошле године први пут у Црној Гори прославља Ханука.

У плану је изградња прве синагоге у Црној Гори. Веома смо поносни што се Црна Гора препознаје као сигурно место за припаднике свих нација и религија, посебно у време јачања десничарских покрета у Европи и свету и нескривеног антисемитизма од којег нису имуне ни најразвијеније демократије“, навео је Ђукановић.

Била би, како је додао, највећа грешка сматрати да је антисемитизам опасност само за Јевреје.

„То је опасност за Европу и њене суштинске вредности. То је цивилизацијско питање савременог човечанства и његове будућности. Ми смо мала земља са великом надом да заједно можемо помоћи у изградњи бољег света“, изјавио је Ђукановић.

ИЗВОР: http://fakti.org/posrbljene-vesti/spade-kralj-david-nagrada-evropske-jevrejske-asocijacije-na-mila-djukanovica

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.