Анализе

ПЛАХАТЊУК ПОД ЛУПОМ АМЕРИЧКИХ МЕНТОРА?

Утицајни амерички лист «Вашингтон тајмс» објавило је 20. фебруара чланак под насловом „Шта очекивати од предстојећих парламентарних избора у Молдавији“. У чланку се говори о олигарху који је буквално заробио земљу, о крађи милијарде и о игри Плахатњука «са обе стране ограде».

У уводу текста, Дарен Спинк, аутор чланка, сугерише да они који мало знају о ситуацији у Молдавији треба да прочитају књигу Арона Милера «Молдавија под Владимиром Плахатњуком: Корупција и олигархија». Одломци из ове истраживачке књиге, наводи аутор, дати су и у његовом чланку.

ФЛЕРТОВАЊЕ ПЛАХАТЊУКА СА СВЕ ЧЕТИРИ СТРАНЕ СВЕТА

Док политичари из Вашингтона и Брисела гледају на Украјину као на главну фазу рата Запада са Русијом, мала и сиромашнија суседа земља Украјине, Молдавија, такође остаје играч у геополитичком сукобу. За разлику од Украјине, чији је садашњи председник Петар Порошенко јасно ставио до знања да намерава да прекине Кијева са Москвом и промовише Украјину као западну земљу, која своју будућност види у чланству у НАТО-у и Европској унији, де факто вођа Молдавије Владимир Плахатњук наставља да игра на обе стране ограде, флертује са Западом, али и са Москвом. Манипулисањем са Русијом и Вашингтоном/Бриселом, Плахатњук се обогатио, учврстио своју моћ путем тираније и, као резултат тога, довео Молдавију у сиромаштво и у геополитичку „сиву зону“, каже се у чланку у «Вашигтон тајмса».

“У књизи Арона Миллера“ Молдавија под Владимиром Плахатњуком: корупција и олигархија ”аутор раскрива завесу молдавског политичког система како би открио детаље жеље једне особе да контролише све гране власти у најсиромашнијој земљи у Европи. Много тога што је Милер описао у књизи, могло би бити идеја за холивудски филм, посебно детаљи који се односе на сумњиву смрт људи индиректно везаних за послове Плахатњука, систематског притиска на политичке и пословне конкуренте преко корумпираног правосудног система Молдавије, али и коришћења тзв. Плахатњукових “ „одреда смрти“ за застрашивање сведока, као и његов напредак од локалног макроа до милијардера. Затим ту су документи о његовој улози у крађи милијарде долара из четири највеће банке у Молдавији, све ово требало је да изазове отпор јавности или бар „паљења црвене лампице“, међутим, наглашава Даррен Спинк, ништа од тога се није десило.

Према Милеру «крађа века» износила је 40 посто државног буџета Молдавије и 12 посто БДП-а земље. У интервјуу објављеном у књизи, бивши заменик шефа одељења за борбу против прања новца Националног антикорупцијског центра Молдавије, Михаил Хофман, изјавио је аутору књиге: „Сви у Молдавији знају да је Владимир Плахатњук особа која стоји иза [крађе од 1 милијарде долара]“.

Међутим, захваљујући пажљиво креираном имиџу током низа година, о коме се бринула Група Подеста, сада већ нестале лобистичке фирме, Плахатњук је шармирао америчке политичаре, а Обамина администрација га је поздрављала увек са раширеним рукама, наводи аутор чланка у «Вашингтон Тајмсу».

ДОДАТАК (размишљања Павела Тихомирова)

Хофман, који је побегао у Сједињене Државе 2016. године и кључни је извор за Милерове извештаје, тврди да је Плахатњук, као председник Демократске странке Молдавије (ПДМ), добио 70 посто од украдене милијарде долара, а преосталих 30 посто је подељено између ПДМ-ових посланика и званичника Либералне партије Молдавије. Упркос чињеници да је на парламентарним изборима у Молдавији 2014. године освојила само 19 од 101 места у парламенту, ПДП је формирала коалициону владу са проевропском Либерално демократском странком (ПЛДМ). Након банкарског скандала и политичких протеста, формирана је нова коалиција са Демократском странком Демократске Републике Молдавије, Либерално демократском партијом Молдавије и посланицима Либералне партије..

Даља разарања проевропске партије Молдавије 2017. године, изазвало је у Бриселу сумње да ће Европска унија бити у стању да настави да гради сарадњу и одржава политичке везе са Молдавијом.

Владислав Кулмински, шеф Молдавског института за стратешке иницијативе, изјавио је за Ројтерс да „сива зона између Истока и Запада Молдавије“ одговара молдавској елити, посебно људима као што је Плахатњук, „јер [они] имају прилику да дефинишу правила … пишу правила и преписују правила и да не сносе одговорност, ни пред Бриселом, ни пред Москвом.

Са руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://1news.md/news/67124-amerikanskie-kuratory-slivayut-plahotnyuka.html

Подели:

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *